Oblicz współrzędne punktu C
Maturzysta92: Punkt A = (− 2,5) jest jednym z wierzchołków trójkąta równoramiennego ABC , w którym |AC | =
|BC | . Pole tego trójkąta jest równe 15. Bok BC jest zawarty w prostej o równaniu y = x + 1 .
Oblicz współrzędne wierzchołka C .
Prosiłbym o jakieś zrozumiałe wytłumaczenie, znalazłem rozwiązanie za pomocą wektorów ale
kompletnie tego nie rozumiem, czy można to jakoś obliczyć za pomocą wzorów g.analitycznej i np
pitagorasa?Będę bardzo wdzięczny za wytłumaczenie mi rozwiązania
3 maj 16:08
3 maj 16:21