Monotoniczność
Tomek: an=6n−n2
Mógł by ktoś to zrobić i króciutko objaśnić co i jak.
3 maj 16:05
bump: an=6n−n2
a1= 6*1−12 = 5
a2=6*2−22 = 8
a2 − a1 > 0
wiec ciag jest rosnacy
3 maj 16:07
sd: bump a na przyklad
a4=24−16=8
a3=18−9=9
a4−a3<0
ciag malejacy?
3 maj 16:09
bump: o kurde
3 maj 16:10
sd: Tomek musisz sobie narysowac parabole i sprawdzic tak jak monotonicznosc funkcji kwadratowej
pamietaj tylko ze n e N+
3 maj 16:10
Grześ: dla pewności robimy tak:
a
n+1=6(n+1)−(n+1)
2=−n
2−2n−2+6n+6=−n
2+4n+4
a
n+1−a
n=−n
2+4n+4+n
2−6n=−2n+4
teraz liczymy przypadkami:
−2n+4<0 malejący
n>2 ciąg jest malejący
−2n+4>0 rosnący
n<2 ciąg jest rosnący n∊{1}
n=2 wrzucamy do jakiekolwiek przedziału z mieniamy z rosnące np. na słaborosnący
3 maj 16:12