najmniejsza i największa wartość funkcji
ania: Bardzo proszę o pomoc w zadaniu,
Wyznacz największą i najmnięjszą watrość funkcji f(x) = (x2 - 5x -5)/(x2 +x +1)
26 lut 18:37
.....: /(x2 +x +1) to jest zawsze dodatnie a wiec najmniejsza wartosc jest gdy (x2 - 5x -5)
jest najmniejsze
-b
----= 2,5 x wierzcholkowe paraboli (x2 - 5x -5)
2a
26 lut 19:02
ania: a największej wartości nie przyjmuje?
26 lut 19:13
Bogdan:
Dziedzina Df: x € R
lim f(x) = 1 lim f(x) = 1
x→ -∞ x→ ∞
Funkcja posiada asymptotę poziomą dwustronną y = 1.
Wyznaczamy ekstremum funkcji:
6x(x + 2)
f'(x) = ----------------- mianownik dla każdej wartości x jest dodatni,
(x2 + x + 1)2 f'(x) = 0 dla x = -2 oraz dla x = 0.
+ + + + + +
-------------- -2 -------------- 0 --------------->
- - - -
W x = -2 pochodna zmienia znak z plus na minus, więc funkcja posiada w tym punkcie
maksimum.
W x = 0 pochodna zmienia znak z minus na plus, więc funkcja posiada w tym punkcie
minimum.
Największa wartość funkcji jest równa f(-2) = 3,
Najmniejsza wartość funkcji jest równa f(0) = -5.
26 lut 19:16