maturalne
emes : Kąt α jest ostry i sin α = 0,3. Wówczas
a)α<30stopni b) α=30stopni c)α=45stopni d)α>45stopni
która odpowiedz i jak to obliczyc?
bo chyba nie z jedynki trygonometrycznej?
3 maj 15:50
Maryjusz: jeśli jest ostry to α ∊ (0;90)
z tablic odczytujesz dla jakiego kąta sinα ma wartość 0,3
α=18
3 maj 15:57
Maryjusz: czyli α<30
3 maj 15:57
Nie jestem mądry: Prawidłowa odpowiedz to A α<30
0
Szukasz w tablicach dla jakiego kąta sin=0,3 lub wiedząc że sin 30 = 0,5 łatwo jest wskazać
odpowiedz
3 maj 15:57
sd: ja zrobiłbym bym to tak
spojrzałbym do tablic w tabelke wartosci tryg. i sprawdzilbym ktora z tych 4 odpowiedzi jest
prawdziwa
3 maj 15:57
emes : dziekowac chłopaki

mam jeszcze jedno zadanie

Zadanie 21. (1 punkt)
Dwa boki trójkąta mają długości 10 cm i 32 cm. Trzeci bok trójkąta może mieć długość
A. 16 cm B. 24 cm C. 44 cm D. 48 cm
3 maj 16:05
Godzio: A
3 maj 16:06
Kejt: a nie B?
3 maj 16:08
Maryjusz: x<10+32
x>32−10
3 maj 16:08
Maryjusz: B
3 maj 16:09
bump: B )
3 maj 16:09
Hela: a jak do tego dojsc



? ze ma 24

?
3 maj 16:56
Kuba: dwa krótsze boki muszą być dłuższe niż najdłuższy bok
A. 16+10<32 błędne
B. 24+10>32 dobre
C. 32+10<44 błędne
D. 32:+10<48 błędne
3 maj 17:05
Maryjusz: Napisałem przecież

Trzeci bok trójkąta musi być mniejszy od sumy dwóch pozostałych, ale większy od ich różnicy.
3 maj 17:13