pomocy!
pomocy: Rozwiąż nierówność |6−3x|+|2+x|<100
3 maj 15:46
bump: 6−3x=0
−3x=−6
x=2
2+x=0
x=−2
przedzialy: (−∞,−2), <−2,2), <2,∞)
3 maj 16:05
pomocy: no spoko ale jak robię ten 2 przedział to mi wychodzi że jest niespełniony dla żadnego x a
przecież odpowiedź to (−24;26)
3 maj 16:09
Jolanta: |6−3x|+|2+x|<100
6−3x=0. 2+x=0
−3x=−6. x=−2
x=2
(−∞,−2) , <−2 ,2) ,<2,∞)
1)
6−3x−2−x<100
−4x<96
x>24
2)
6−3x+2+x<100
−2x<92
x>−46
3)
−6+3x+2+x>100
4x>104
x>26
15 sty 23:11
Jolanta: Oj błędy w 1) minus zgubiłam x>−24
A w 3) znak
−6+3x+2+x<100
4x<104
x<26
15 sty 23:28
Jolanta: 1)x∊(−24,−2)
2) x∊<−2,2)
3) x∊ <2, 26)
Rozwiązaniem jest sumą tych przedziałów x∊(−24,26)
15 sty 23:45
Mila:

|6−3x|+|2+x|<100
⇔
3|2−x|+|2+x|<100⇔
3|x−2|+|x+2|<100
1) |x−2|=x−2 dla x≥2
|x−2|=−x+2 dla x<2
2)
|x+2|=x+2 dla x≥−2
|x+2|=−x−2 dla x<−2
==============
a) x<−2 wtedy nierówność ma postać:
3(−x+2)+(−x−2)<100⇔
x>−24 i x<−2
b) x≥−2 i x<2
Mamy:
3(x−2)+(−x−2)<100⇔x≥−2 i x<54⇔
x≥−2 i x<2
c) x≥2
3(x−2)+x+2<100
3x−6+x+2<100
4x<104
x<26 i x≥2
=======suma przedziałów:
x∊(−24,26)
15 sty 23:52