CIĄGI PILNE !!!
Maggy: Hej

Mam do rozwiązania 2 zdanka z ciągów. Wiem o co w nich chodzi, umiem dojśc co do
czego, ale nie z wykorzystaniem ciagów, a one musza być wykorzystane.
mógłby mi ktoś pomóc

? Proszę
Zad 1.
Przyznano kilka nagród,których wartośc wynosiła 14760 zł. Pierwsza nagroda wyniosła 500z
ał, a każda nastepna była pewnym stałym ułamkiem poprzedniej. Oblicz ile było nagród i
ile wynosiła każda, jeśli ostatnia wyniosła 2560.
Zad 2.
Piłak, odbijając się od ziemi, osiągnęła za każdym razem wysokość wynoszącą 2/3
poprzedniej. Jak wysoko wzniosła się piłka po pierwszym uderzeniu, jeśli po szóstym
odbiła się na wysokosć 32cm?
26 lut 18:36
Cuddy: eeeejjj... sorrrki, w zadanku 1 jest 5000 zł, źle przepisłam ze zbioru...\Wie ktoś jak to
rozwiązać

?
26 lut 18:45
Cuddy: przepisała* Maggy, dołączam się do prośby, pewnie zadanko z 2 liceum z czerwonego
zbioru...
26 lut 18:46
M.: zad2. rozwiązuję:
26 lut 18:49
M.: q= 2/3
a6=32
a1=?
an=a1*qn-1
a6=a1*q5
32=a1*(2/3)5
32=a1 * 32/243 |:32/243
a1=32 :32/243 = 243 cm
26 lut 18:53
Maggy: Dzięki, a umie ktoś pierwsze zrobić?
26 lut 19:28