x
ClearWhiteLight: Proszę o sprawdzenie:
| 1 * 9 * 5 + (−2) : (−2)0 − (−12)3 − 1 | |
| = |
| 5 − 9 + 12 * (√2)2 | |
| | 45 + (−2) : 1 + 12 − 1 | |
= |
| = |
| | 5 − 9 + 12 * 2 | |
| | 45 − 2 + 12 − 1 | |
= |
| = |
| | −4 + 1 | |
Czy to jest dobrze zrobione? Mam wątpliwości co o tego, czy (2)
0 to jest 1 czy (−1). Ale
prosiłbym o sprawdzenie całego rozwiązania.
3 maj 14:51
Ada: wszystko do potęgi 0jest równe 1
3 maj 14:53
Kuba: | | 1 | | 1 | | 1 | |
20=1 ale tam masz (− |
| )3≠ |
| tylko − |
| ale minus sie niweluje więc |
| | 2 | | 2 | | 8 | |
3 maj 14:55
ClearWhiteLight: To czyli to jest dobrze czy nie? Sprawdzałem dokładnie i jak dla mnie jest git, dlatego proszę
Was o uważne sprawdzenie, bo wynik mi się nie podoba.
3 maj 14:56
ClearWhiteLight: A nie, sorki
Uwaga




!
| | 1 | | 1 | |
Tam na początku nie powinno być ( |
| )3 tylko samo |
| bez potęgi. |
| | 2 | | 2 | |
3 maj 14:58
Kuba: no własnie mówie

od drugiej linijki \
3 maj 14:58
Kuba: aha
3 maj 14:58
Kuba: to w takim razie w porządku
3 maj 14:59
ClearWhiteLight: Czyli patrzcie od drugiej linijki.
3 maj 14:59
ClearWhiteLight: Czyli jesteście pewni, że zrobiłem dobrze? Bo polecenie brzmi:
Oblicz 75% liczby x, gdy x równa się: ... i tu jest właśnie to 14,1(6)
No a teraz to mi wyjdzie brzydka liczba jak obliczę z tego 75%
3 maj 15:02
Ada: Hm.. no ja zrobiłam tak..
| | 347 | | 7 | | 1 | |
= − [ |
| − |
| ] * |
| ] = |
| | 8 | | 8 | | 3 | |
3 maj 15:02
ClearWhiteLight: Ale tam zrobiłaś w mianowniku 45 + (−2) * 1
a zamiast *1 powinno być :1
3 maj 15:06
ClearWhiteLight: No i jeszcze nie przeczytałaś tego co napisałem powyżej, bo w 1 linijce w mianowniku się
| | 1 | |
pomyliłem i zrobiłem (− |
| )3 a powinno być bez potęgi. |
| | 2 | |
3 maj 15:07