kompletnie nie wiem jak to zrobic tlumczenie nic mi nie da prosze o rozwiazanie
Nati: dziedzina wyrażenia wymierngo
| | (x+5)( x−3) | |
miejsce zerowe funkcji f(x)= |
|
|
| | 4x2+5x | |
| | 2x2−4x | |
wyrażenie wymierne jest rowne |
|
|
| | x−2 | |
| | 4−x2 | |
dziedzina wyrażenia wymiernego |
| |
| | x3−2x2−9x+5 | |
3 maj 14:18
roman: nie wiem ale chyuba w tym pierwszym bedzie
trzeba zapisac mianownik troche inaczej
x2−9 = (x−3)(x+3) no i dalej to juz chyba wiesz ...
3 maj 14:33
roman: miesjsce zerowe no to musisz za x =0
wyrazenie wymierne mnozysz obustronie przez x−2 no
ostatnie
X
3−2x
2−9x+5
| | 5 | |
x2(x−2)−9(x− |
| ) ale nie wiem czy moze tak byc mogłby ktos to sprawidzic >?
|
| | 9 | |
no i dalej juz chyba wiesz ...
3 maj 14:38
Rivi: 2. Jak funkcja jest ułamkiem, to porównuje się licznik do zera i tam szuka. (x+5)(x−3)=0 i
trzeba uwzględnić dziedzinę 4x2+5x≠0
3 maj 14:39
y: Rivi to jak wyznaczyc ta dziedzine w 2
3 maj 14:41
Nati: prosze o rozwiazanie od pocztku do konca bo nie umiem tego kompletnie
3 maj 14:41
Kuba: 1) 9−x
2≠0
−x
2≠−9
x
2≠9
x≠3 i x≠−3
| | (x+5)(x−3) | |
2) |
| =0 4x2+5x≠0 x≠0 i 4x+5≠0 x≠−5/4 |
| | 4x2+5x | |
(x+5)(x−3)=0
x=−5 v x=3
nad ostatnim musze pomyśleć
3 maj 14:42
roman: y musisz chyba za c podstawic zero
3 maj 14:42
roman: no i delte policzyc
3 maj 14:42
roman: Rivi czy w tym 2 zadaniu mozna by było podsstawic za c zero i policzyc delta >?
3 maj 14:44
roman: chodzi mi o minaownik
3 maj 14:45
Ireneusz: W tym drugim dziedzinę można policzyć tak:
x(4x+5)≠0
3 maj 14:55