Prosze o pomoc w zadaniu
kasia: Liczby x1≠x2 są dwoma dodatnimi pierwiastkami równania 3x2−πx+m=0 z niewiadomą x, gdzie m
jest pewną ustaloną liczbą rzeczywistą.
a) Wykaż, że 2xx2x1x2<π6
b) Wyjaż, że 2tgx1tgx2+1cosx1cosx2=2
3 maj 14:09
Godzio:
Nie za bardzo widać co trzeba wykazać, użyj dużej litery U, zapisując ułamki
3 maj 14:11
kasia: a) jest ułamek 2x1x2 podzielone przez x1+x2 < π podzielone przez 6
b) ten ułamek ma wyglądać tak: 1 podzielone przez cosx1cosx2 =2
3 maj 14:12
Godzio:
Δ > 0 (istnienie dwóch różnych pierwiastków)
| | π2 | |
Δ = π2 − 12m > 0 ⇒ m < |
| |
| | 12 | |
| | π2 | |
m < |
| − a to jest prawdziwe, wynika to z istnienia dwóch pierwiastków |
| | 12 | |
Nad drugim muszę się chwilę zastanowić
3 maj 14:18
Godzio:
| | cos(x1 − x2) − cos(x1 + x2) | |
tgx1tgx2 = |
| |
| | cos(x1 − x2) + cos(x1 + x2) | |
| | 1 | |
cosx1cosx2 = |
| (cos(x1 − x2) + cos(x1 + x2)) |
| | 2 | |
Dane wyrażenie można wciągnąć na jedną kreskę:
| 2cos(x1 − x2) − 2cos(x1 + x2) + 2 | |
| = |
| cos(x1 − x2) + cos(x1 + x2) | |
| | π | | 2cos(x1 − x2) − 2cos( |
| ) + 2 | | | 3 | |
| |
| = |
| |
| 4cos(x1 − x2) + 2 | | 2(2cos(x1 − x2) + 1) | |
| = |
| = |
| 2cos(x1 − x2) + 1 | | 2cos(x1 − x2) + 1 | |
2
Tyle

Skorzystałem tutaj ze wzoru na iloczyn sinusów i cosinusów
3 maj 14:21
kasia: dzięki bardzo
3 maj 14:26
kasia: Czy istnieje możliwość policzenia tego innym sposobem, gdyż na poziomie szkoły średniej wzory
na iloczyn tangensów i cosinusów nie są znane?
3 maj 15:16
Godzio:
kasia wiele zadań z zadania.info jest przesadzonych jak na obecny poziom, więc jeśli
chcesz się przygotowywać do matury to radzę pomijać takie zadania bo za dużo Ci nie pomogą
3 maj 15:24