funkcja kwadratowa
bartek: witam jak to wyliczć
funkcja kwadratowa
x2+7+1214
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
3 maj 14:02
Kejt: a co masz wyliczyć?
3 maj 14:05
olka: x2+7+1214
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
3 maj 14:11
bartek:
3 maj 14:11
bartek: x2+7+1214
3 maj 14:11
Kejt: ale co z tym? wierzchołek, miejsca zerowe..?
3 maj 14:13
Kejt: swoją drogą..tam nie powinno być 7x?
3 maj 14:16
bartek: przedstaw w postaci iloczynowej(jeśli istnieje)następująca funkcje kwadratową
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
3 maj 14:17
Kejt: | | 1 | |
wzór funkcji wygląda tak: x2+7x+12 |
| ? |
| | 4 | |
3 maj 14:18
bartek: tak powinno sorki nie dopisałem
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
3 maj 14:18
bartek: tak
3 maj 14:19
bartek: a drugi wzór jest taki
y=2,7x2−1,8x−0,9
3 maj 14:20
Kejt: | | 1 | |
zamień 12 |
| na ułamek niewłaściwy. |
| | 4 | |
widzisz wzór skróconego mnożenia?
ten:
(a+b)
2=a
2+2ab+b
2
3 maj 14:21
bartek: mam prośbe napisz mi całe roawiązanie
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
3 maj 14:23
roman: @@Kejt lepiej pomnożyć obustronnie przez 4
3 maj 14:30
Kejt: można to rozwiązać na dwa sposoby:
1
o tradycyjny:
czyli:
f(x)=a(x−x
0)
2
a=1 x
0=−3,5
f(x)=(x+3,5)
2
2
o ze wzoru skróconego mnożenia:
| | 1 | | 49 | | 7 | |
x2+7x+12 |
| =x2+7x+ |
| =(x+ |
| )2=(x+3,5)2 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
czyli postać iloczynowa:
f(x)=(x+3,5)
2
3 maj 14:33
Kejt: po co pomnożyć? tylko większe liczby będą do liczenia
3 maj 14:33
roman: no ale po tem mozesz sobie podzielic [ jesli bedzie mozna oczywiscie ] no wiesz ja tylko
zasugerowałem swój sposob ktory uwazam za łatwy ...
3 maj 14:34
Kejt: tutaj nie widzę takiej potrzeby..mianownik się ładnie redukuje przy delcie
3 maj 14:35
bartek: y=2,7x2−1,8x−0,9
Kejt dzięki a ten drugi potrafisz ja to muszę mieć super dobrze a sam to coś pokręce
to samo zadanie drugi przykład
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
3 maj 14:38
Kejt:
f(x)=2,7x
2−1,8x−0,9
a=2,7 b=−1,8 c=−0,9
Δ=1,8
2+4*0,9*2,7=3,24+9,72=12,96
√Δ=3,6
| | −b−√Δ | | 1,8−3,6 | | 1,8 | | 18 | | 1 | |
x1= |
| = |
| =− |
| =− |
| =− |
| |
| | 2a | | 5,4 | | 5,4 | | 54 | | 3 | |
| | −b+√Δ | | 1,8+3,6 | | 5,4 | |
x2= |
| = |
| = |
| =1 |
| | 2a | | 5,4 | | 5,4 | |
wzór ogólny postaci iloczynowej:
f(x)=a(x−x
1)(x−x
2)
wystarczy podstawić..
3 maj 14:47