qewqwddawd
menello : Podaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru k
x2+(2−k)x+k+3=0
Jak mam to zrobić ? Prosiłbym o pełne rozwiązanie, żebym spróbował to zrozumieć.
3 maj 13:56
Grześ: Tutaj masz a=1, czyli zawsze masz funkcję kwadratową, dla dowolnego k∊R, więc wystarczy, że
rozpatrzysz:
1. Δ<0 brak rozw.
2. Δ=0 jedno rozw.
3. Δ>0 dwa rozw.
3 maj 13:58
Kejt: równanie może:
1) nie mieć rozwiązań <=> Δ<0
2) mieć jeden pierwiastek dwukrotny <=> Δ=0
3) mieć dwa pierwiastki Δ>0
a=1 b=2−k c=k+3
Δ=(2−k)2−4(k+3)
doprowadź deltę do najprostszej postaci i podstaw pod każdy z 3 punktów..
3 maj 14:00
menello : Czyli jeżeli delte wyglądała by np. k−1, to musze jedynie sprawdzić kiedy k−1≠0 ?
3 maj 14:02
menello : Dla jakich wartości parametru m równania x2−5x+6 i x2(m−1)x −2(m+1) mają taki sam
zbiór rozwiązań
3 maj 14:04
menello :
3 maj 15:41
sd: obydwa wspolczynniki a u ciebie wynosza 1, a wiec wystarczy porownac sobie wspolczynniki b i c
m−1=−5
−2(m+1)=6
3 maj 15:47
menello : ale co dalej ?
3 maj 15:53
menello :
3 maj 17:04
menello :
3 maj 17:11
SzymeQ: rozwiązujesz te równania co sd napisał,
pierwsze m masz dla współczynnika b (czyli −5),
drugie m masz dla współczynnika c (czyli 6),
3 maj 17:12
Grześ: policzyć m
3 maj 17:12
Artur: policz tej pierwszej funkcji y
min a potem wynik przyrównaj do Y
min funkcji z parametrem
3 maj 17:14
menello : x2+(2−k)x+k+3=0
Mógłby ktoś policzyć keidy Δ<0 ? Mnie wyszło kiedy k∊(4−√24;4+√24
3 maj 17:25
menello :
3 maj 17:32
;): Δ = k2 − 4k + 4 − 4k − 12
k2 − 8k − 8 < 0
Δ = 16 + 8
√Δ = 2√6
k1 = 4 − 2√6
k2 = 4 + 2√6
k∊(4 − 2√6,4 + 2√6)
3 maj 17:36
menello : nie sądizsz, że 8
2= 64, a nie 16 ?
3 maj 17:40
;): A nie sądzisz że 4
2 = 16
3 maj 17:41
SzymeQ:
3 maj 17:42
menello : dlaczego 4, skoro jest k
2 −8k −8<0 więc b=8. Czego tam nie widze ? :
3 maj 17:46
3 maj 17:49
menello : b2 −4ac= 82 −4 x (−8)= 64 + 32= 96
3 maj 17:51
;): | | 1 | |
( |
| b)2 − ac = 16 + 8 = 24 |
| | 2 | |
3 maj 17:54
;): Co teraz miejsca zerowe będziemy liczyli?
3 maj 17:56
menello : Dlaczego wychodzą nam inne wyniki, skoro mamy dobre(?) wzory ?
3 maj 17:58
;): Jak inne wyniki k∊(4 − 2
√6,4 + 2
√6) przecież mamy to samo
3 maj 17:59
menello : 1 rozwiąząń
k=4−2√6 v k= 4+2√6
2 rozwiązania
k∊(−∞;4−2√6)U(4+2√6;∞)
3 maj 18:06
menello : Mógłby ktoś to sprawdzić ? Za chwile wrzuce kolejny podobny przykład.
3 maj 19:26
menello :
3 maj 19:44
karol:
3 maj 20:02
menello : ponawiam
3 maj 21:05
karol :
3 maj 21:20
karol :
3 maj 21:35
karol :
3 maj 21:54