na postaą kanoiczną
olka: −x2−2x+6
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
3 maj 13:55
Kuba: wyliczasz p ze wzoru p=−b/2a i q=−Δ/4a a następnie podstawiasz do wzoru na postać kanoniczą
a(x−p)2+q
3 maj 14:05
olka: mógł byś to wypisac po twojemu bo ja coś pomięszałam chyba bo mi się jedno z drugi nie zgadza a
musze mieć to dobrze zrobione
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
3 maj 14:11
Kuba: p=2/−2=−1
q=−28/−4=7
stąd postać kanoniczna
y=−(x+1)2+7
3 maj 14:26