zadania
< Grzegorz >:
1) W ostrokątnym trójkącie równoramiennym ramię ma długość 61, a wysokość poprowadzona do
ramienia ma długość 11.
a) oblicz pole tego trójkąta
b) oblicz długość podstawy tego trójkąta
2) Ciąg ( an) określony jest wzorem an=n2+20n+4
a) oblicz dziesiąty wyraz ciągu (an)
b) o ile procent trzeci wyraz ciągu (an) jest większy od wyrazu drugiego?
3) Ciąg (an) określony jest wzorem an =−2n+5
a) uzasadnij ( na podstawie definicji), że ciąg (an) jest arytmetyczny
b) suma ilu początkowych wyrazów ciągu (an) jest równa −14
c) określ monotoniczność ciągu (an).
4) Iloraz ciągu geometrycznego (an) równy jest 3, a suma odwrotności wyrazu pierwszego i
drugiego wynosi 18
a) oblicz pierwszy wyraz ciągu (an)
b) podaj wzór ogólny ciągu (an)
3 maj 13:47
< Grzegorz >: Błagam pomocy !



1) W ostrokątnym trójkącie równoramiennym ramię ma długość 61, a wysokość poprowadzona do
ramienia ma długość 11.
a) oblicz pole tego trójkąta
b) oblicz długość podstawy tego trójkąta
2) Ciąg ( an) określony jest wzorem an=n
2+20n+4
a) oblicz dziesiąty wyraz ciągu (an)
b) o ile procent trzeci wyraz ciągu (an) jest większy od wyrazu drugiego?
3) Ciąg (an) określony jest wzorem an =−2n+5
a) uzasadnij ( na podstawie definicji), że ciąg (an) jest arytmetyczny
b) suma ilu początkowych wyrazów ciągu (an) jest równa −14
c) określ monotoniczność ciągu (an).
4) Iloraz ciągu geometrycznego (an) równy jest 3, a suma odwrotności wyrazu pierwszego i
drugiego wynosi 18
a) oblicz pierwszy wyraz ciągu (an)
b) podaj wzór ogólny ciągu (an)
3 maj 14:04
< Grzegorz >: Kto mi pomoże w tych zadaniach

3 maj 14:54
Nie jestem mądry: No postaram się pomóc
3 maj 14:56
Nie jestem mądry: No to postaram się pomóc
3 maj 14:56
Nie jestem mądry:

Zad. 1
a)
Wzór na pole :
P=
12a*h
a mamy podane a=61
h=11
Więc :
P=
12*61*11
3 maj 14:59
Nie jestem mądry:

Zad.1
b)
AC=BC=61
BD=11
Wyliczymy długość DC z tw.Pitagorasa:
DC
2=BC
2−DB
2=3721−121=3600 ⇒ DC=60
Po obliczeniu DC możemy obliczyć długość odcinka AD
AD = AC−DC=61−60=1
Z trójkąta ABD wyliczamy długość podstawy AB trójkąta ABC
AB
2=AD
2+ DB
2= 1+ 121=122 ⇒ AB =
√122
3 maj 15:06
Kuba: Zad 4.
q=3
4=54a
1
a
1=4/54 =2/27
Dziwnie wyszło? Pewnie źle

a
n=2/27*3
n
3 maj 15:07
Nie jestem mądry: Zad.2
a)
an=n2+20n+4
Żeby obliczyć dziesiąty wyraz ciągu w miejsce n wstawiamy 10
a10=102+20*10+4=100+200+4=304
b)
Liczymy drugi oraz trzeci wyraz ciągu:
a2= 4+40+4=48
a3= 9+60+4=73
Teraz układamy proporcje :
48 −−−− 100%
25 −−−− x% ⇒ x ≈52%
czyli trzeci wyraz to ≈ 152% drugiego
3 maj 15:15
< Grzegorz >: próbowałem to 2 zrobić wyszło mi prawie tak samo , a to zad. 4 to nie wiem bo tego nie rozumie
.
Mam nadzieję że znajdzie się jeszcze ktoś kto mi pomoże to dla mnie bardzo ważne
3 maj 15:20
Nie jestem mądry: Zad. 4
wyraz pierwszy ciągu zaznaczamy jako x stąd 2 wyraz to 3x bo q=3
Suma odwrotności czyli
1x+
13x=18
43x=18
4=54x ⇒ x= 13
12 czyli a
1=13
12
a
n= 13
12* 3
n−1
3 maj 15:22
< Grzegorz >:
przepraszam pomyliłem się chodziło mi o zad 1 a napisałem 2 to 1 wyszło mi podobnie

a
pozostałych nie umie sobie sam zrobić liczę na Waszą pomoc
3 maj 15:25
Kuba: W życiu twoim całym 54x=4 to x≠54/4 tylko x=4/54
3 maj 15:27
Nie jestem mądry: A Rzeczywiście

przepraszam śpieszyłem się
3 maj 15:30
Nie jestem mądry: To już naprawiam błąd

54x=4 ⇒ x=
454=
227
a
n=
227* 3
(n−1)
Chyba już bez błędów
3 maj 15:32
Nie jestem mądry: Zad.3
a)
Wystarczy wykazać że różnicą wyrazów a{n+1) i an jest jakaś liczba rzeczywista
Czyli :
an= −2n+5
an+1=−2(n+1)+5 (w miejsce n wpisujemy n+1) =− 2n+7
an+1−an= −2n+7 −( −2n+5)= −2n+7+2n−5=2
Więc ciąg jest arytmetyczny , liczba 2 jest różnicą tego ciągu
3 maj 15:38
< Grzegorz >: przepraszam bardzo ale mógłbym poprosić jeszcze o rozwiązanie zad.3
3 maj 15:39
< Grzegorz >: to są już całe rozwiązania tych zadań ?
3 maj 15:42
Nie jestem mądry: Zad.3
b)
Wzór na sumę n początkowych wyrazów w ciągu arytmetycznym :
Wyliczamy pierwszy wyraz ciągu:
a
1=−2*1+5=3
r=2
i wyliczasz z tego n
3 maj 15:45
Nie jestem mądry: Zad.3
c) policz a
1 a
2 i a
3 i zobaczysz czy ciąg jest rosnący czy malejący a może stały
3 maj 15:47
Nie jestem mądry: Jeśli coś jest niezrozumiałe chętnie wytłumaczę
3 maj 15:52
< Grzegorz >: Nie jestem mądry : przepraszam że o to pytam ale która to liczba a2, i a3 w zad.3
3 maj 16:00
Nie jestem mądry: Podstawiasz do wzoru an= −2n+5 w miejsce literki n 2 chcąc znalezć 2 wyraz ciągu lub 3 gdy
szukasz trzeci wyraz ciągu i wtedy otrzymasz:
a2= −2(2)+5
a3= −2(3)+5
3 maj 16:03
Nie jestem mądry: Znalazłem błąd u siebie ZAd.3 a)
3 maj 16:06
< Grzegorz >:
aha ale jestem głupi

Bardzo Ci dziękuję za pomoc

3 maj 16:07
< Grzegorz >: jaki?
3 maj 16:07
Nie jestem mądry: a
n+1=−2(n+1)+5=−2n+3
Więc będzie tak:
a
n+1− a
n= −2n+3−(−2n+5)=−2n+3+2n−5= −2 ⇒ r= −2 i ciąg jest malejący.
Przepraszam za błąd za bardzo się śpieszę
3 maj 16:09
bump: w koncu nie jestes madry
3 maj 16:11
Nie jestem mądry: Teraz już wszystko dobrze

Za bardzo się śpiesz ę dlatego robię błędy a a nick nie mówi nic o mnie
3 maj 16:15
< Grzegorz >:
Jeszcze raz Ci bardzo dziękuję za pomoc

Na podstawie Twoich rozwiązań uczę się to rozwiązywać bardzo bardzo dziękuję
3 maj 16:17
Nie jestem mądry: Nie ma za co
3 maj 16:18
Nie jestem mądry: Nie ma za co
3 maj 16:18
< Grzegorz >: Słuchaj do Nie jestem mądry: powiedz mi prosze skąd Ci wyszło w zad.3b
48−−−100%
25−−−x%
jak a2=48
a3=73
tego nie rozumie
bardzo proszę o odpowiedz
3 maj 22:43
< Grzegorz >: lub jak ktoś inny jest mi chętny pomóc w tym rozumowaniu to bardzo proszę o szybką odpowiedz
3 maj 22:44
Kosmos: 2b ?
3 maj 22:45
< Grzegorz >: tak
3 maj 23:05
< Grzegorz >:
to jak jest z tym rozwiązaniem
3 maj 23:10
Kosmos: Napiszę ci jak ja robię zadania typu O ile procent może się przyda

Np. O ile procent a= 64 jest większe od b= 16
Pierwsze co robię to licze różnicę tych liczb
c = 64−16 = 48
I teraz czytam jeszcze raz polecenie

W poleceniu jest O ile procent liczba a jest WIĘKSZA od b czyli układam równanie:
x%*b = c, czyli x%*16=48 zawsze różnicę daję do środka.
I teraz dlaczego takie równanie, bo 48+16 = 64
Gdyby było O ile mniejsza to wtedy x%*16=64 bo 64 − 16 = 48
Rozumiesz

?
3 maj 23:12
Kosmos: różnica na zewnątrz* dobrze jest a źle napisałem
3 maj 23:13
Kosmos: kurde ale jaj sam się pogubiłem w tym co napisałem
Napisze to jeszcze raz( jak sam zauważyłeś błąd to dobrze

)
O ile procent a = 64 jest większe od b = 16
Różnica
c = 64 − 16 = 48
x%*16 = 48 bo 16+48 = 64
O ile procent b = 16 jest mniejsze od a = 64
Różnica
c= 64−16 = 48
x%*64 = 48 bo 64−48 = 16
Teraz Ok i sory że zagmatwałem
3 maj 23:18
< Grzegorz >:
czyli z mojego zadania trzeci wyraz to jest w przybliżeniu 152% drugiego wyrazu ?
3 maj 23:21
< Grzegorz >: chodzi mi o zadanie 2.
3 maj 23:21
< Grzegorz >:
trochę mi teraz namieszałeś i się całkiem pogubiłem
3 maj 23:23
Kosmos: nie 152% to byś miał cały ten wyraz + jeszcze 52 jak byś się nauczył mojego sposobu było by ci
dużo łatwiej myślę. Jeszcze raz sory za zamieszanie teraz jest dobrze
3 maj 23:25
< Grzegorz >: napisz mi czy ten wynik Ci wyszedł tak samo , bo nie wiem czy ma być 152%
3 maj 23:25
Kosmos: ma być 52% w przybliżeniu
3 maj 23:26
< Grzegorz >: no to jak wreszcie powinno być ?
zapisane jest tak , ale wychodzi na to że powinno być x%−−−−−−73 a nie 25
48−−−100%
25−−−x%
jak a2=48
a3=73
3 maj 23:30
< Grzegorz >:
tak wiem ale cały czas chodzi mi o ile % trzeci wyraz ciągu (an) jest większy od wyrazu
drugiego ?
3 maj 23:32
Kosmos: tak ale od 152% odejmij 100% i ci wyjdzie 52%
3 maj 23:35
Kosmos: aaa o to ci chodzi te 25 to jest właśnie różnica i teraz ci wyjdzie czysto 52%
3 maj 23:36
< Grzegorz >: wyżej w zadaniach jak zauważyłeś mam napisane 152% i to mnie myli już sam zgłupiałem
3 maj 23:37
Kosmos: to jest dokładnie to samo co ci wyżej napisałem
3 maj 23:37
< Grzegorz >: czyli dobrze będzie zapisane jak będzie 25−−−−x% a nie jak myślałem że ma być 73−−−x%
3 maj 23:39
Kosmos: to i to jest dobrze tylko jak zapiszesz 73 to będziesz musiał na końcu odjąć 100% a jak
zapiszesz 25 to dostaniesz odrazu wynik bo 25 stanowi 52% liczby 48
3 maj 23:42
< Grzegorz >:
no dobra wiem że jestem mało kumaty ale zależy mi żeby dobrze to zrozumieć , mam jeszcze
pytania do zad.3 tylko nie wiem czy mi chcesz pomóc
3 maj 23:44
< Grzegorz >:
jak w zad. 3 wylicza się liczbę n
3 maj 23:46
< Grzegorz >:
treść zadania jest taka
3) Ciąg (an) określony jest wzorem an =−2n+5
a) uzasadnij ( na podstawie definicji), że ciąg (an) jest arytmetyczny
b) suma ilu początkowych wyrazów ciągu (an) jest równa −14
c) określ monotoniczność ciągu (an).
3 maj 23:48
Kosmos: co chesz zrobić napisz
3 maj 23:48
Kosmos: a) Uzasadnij na podstawie definicji czyli musisz sprawdzić czy r nie zależy od n różnica musi
ci wyjść stała
b) Po prostu wzór na sumę i przyrównujesz do −14
c) sprawdzasz jaka jest różnica jeżeli r < 0 to ciąg malejący r > 0 rosnący r = 0 stały
3 maj 23:52
< Grzegorz >:
chodzi mi dokładnie o zad 3bi c właśnie tego nie rozumie liczę na to że Ty mi pomożesz
3 maj 23:53
Kosmos: to może ty napisz jak to liczysz czy nie wiesz jak się zabrać ?
3 maj 23:54
< Grzegorz >:
i dokładnie napiszesz jak to ma po kolei lecieć
3 maj 23:56
< Grzegorz >:
no właśnie nie wiem dlatego proszę o pomoc
3 maj 23:57
Kosmos: a na pewno tam ma być − 14?
4 maj 00:00
< Grzegorz >: tak
4 maj 00:02
< Grzegorz >:
tak mam podane w zadaniach na pewno ma być −14
4 maj 00:04
Kosmos: w takim razie nie ma takich n początkowych które dadzą w sumie − 14
4 maj 00:05
< Grzegorz >:
to jak to zadanie zapisać
4 maj 00:08
Kosmos: c) bierzesz dowolne dwa wyrazy np a1 = 3, a2 = 1 i odejmujesz drugi od pierwszego
1−3 = −2 różnica ujemna więc ciąg malejący. A jak byś miał to zrobić na podstawie definicji to
tak jak w a)
4 maj 00:08
Kosmos:
−14 = (−n+4)*n
n
2 − 4n − 14 = 0
Δ = 72
Dziedziną ciągu sa liczby N+
więc n
1 i n
2 odpada
4 maj 00:12
< Grzegorz >: jest zapisane że
b) Wzór na sumę n początkowych wyrazów w ciągu arytmetycznym :
Wyliczamy pierwszy wyraz ciągu:
a1=−2*1+5=3 r=2
i wyliczasz z tego n
4 maj 00:14
< Grzegorz >:
wiem wiem że jest późno ale myślałem że to zrozumie i wreszcie będę miał z głowy te zadania
4 maj 00:31
< Grzegorz >:

4 maj 00:41
Godzio: 3) Ciąg (an) określony jest wzorem an =−2n+5
a) uzasadnij ( na podstawie definicji), że ciąg (an) jest arytmetyczny
b) suma ilu początkowych wyrazów ciągu (an) jest równa −14
c) określ monotoniczność ciągu (an).
o to chodzi ?
4 maj 00:54
< Grzegorz >: tak
4 maj 01:59
< Grzegorz >:
Kto z Was pomoże mi to zrozumieć ?
Bardzo bym prosił a dokładnie chodzi mi o zad.3 b) i c)
4 maj 19:52
< Grzegorz >: Pomóżcie proszę bardzo Was proszę
4 maj 20:48