czy to ma być tak???
majka: oblicz zbiór wartości funkcji f(x)=−
13(x+4)
2+6
wyszło mi tak
Δ=72
(p, q)= (−4, 18)
czy to jest poprawnie
3 maj 13:35
majka: halllo?
3 maj 13:46
Jatkos: hm, a czy q nie powinno być równe 6
3 maj 13:48
Ireneusz: Majka skoro masz minus przy najwyższej potędze to znaczy że ramiona skierowane są w dół. Więc
zbiór wartości będzie się ciągnął od minus nieskończoności do wierzchołka paraboli... +6 mówi
nam w którym miejscu jest wierzchołek. Więć f(Df)=(−∞,6>
3 maj 13:53
majka: w takim razie wierzchołek odczytujemy czy musimy obliczyć
3 maj 14:37
majka: już wiem

dziękuję ślicznie za pomoc
3 maj 14:39