maturalne
emes : w pudełku znajduje sie 6 kul białych i 2 czarne. Wyciagamy z niego jedna kule, odkladamy ja i
losujemy druga kule. Oblicz prawdopodobienstwo ze wylosujemy kule róznych kolorów.
3 maj 13:28
Grześ: Czyli wszystkich możliwości jest:
Ω=8
2=64
Teraz sprzyjającymi zdarzeniami są: (B,C) oraz (C,B)
Czyli liczymy:
A=6*2+2*6=24
Prawdopodobieństwo:
Zdarzenie liczyłem z reguły mnożenia
3 maj 13:31
WiemZeNicNieWiem: | | 2 | | 6 | | 2 | | 6 | | 24 | | 6 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| = |
| ={3}{7} |
| | 7 | | 8 | | 8 | | 7 | | 56 | | 14 | |
3 maj 13:34
emes : grześ, a jak obliczyles to ile jest wszystkich mozliwosci?
3 maj 13:34
WiemZeNicNieWiem: Grześ, ale tam odkładamy jedną kulę
3 maj 13:34
Grześ: Haha, a teraz myślę, bo jest napisane, że ją odkładamy... ja to zinterpretowałem, że spowrotem

Jakby było jasno napisane ze zwracaniem, czy bez to wtedy jest okej
3 maj 13:36
Grześ: No właśnie przeczytałem polecenie i uznałem, że odkładamy spowrotem
3 maj 13:36
WiemZeNicNieWiem: Aha, czyli ja źle zrozumiałem
3 maj 13:36
WiemZeNicNieWiem: Ja właśnie nie byłem pewny gdzie ją odkładamy

I uznałem, że na bok
3 maj 13:37
Grześ: a ja też nie jestem pewien czy odkłądamy poza, czy do środka... nie ma tu jednoznaczności
3 maj 13:40
WiemZeNicNieWiem: No i weź jak takie zadanie będzie na maturze, to co robić? Pisać dwa przypadki?
3 maj 13:41
Kejt: podobne zadanie chyba było na maturze próbnej?
Z tego co pamiętam, to ja przyjęłam, że "odkładamy" znaczy na bok, nie do pudełka i przy
sprawdzaniu miałam to zaliczone.
3 maj 13:43
Grześ: Nom, ale jednak zawsze lepsze jest stwierdzenie bez/ze zwracaniem

Mamy pewną
jednoznaczność...
3 maj 13:45
WiemZeNicNieWiem: Kejt to Ty też maturę w tym roku piszesz?
3 maj 13:45
Maciek: Odkładamy na bok. Na pewno.
3 maj 13:46
WiemZeNicNieWiem: no to teraz bądź mądry
3 maj 13:47
Kejt: Ja piszę za dwa lata
3 maj 13:48
WiemZeNicNieWiem: E no to do tego czasu zadania będą bardzie doprecyzowane
3 maj 13:50
3 maj 15:15