Podobieństwo
ozi: Boki trójkąta ABC mają długości − AB − 5cm, BC − 8cm − CA − 11 CM. Trójkąt 'a'b'c jest podobny
do ABC w skali k=3/2. Oblicz obwód A'B'C'
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
3 maj 13:25
Grześ: Policz obwód trójkąta ABC, dodając dł. boków
Aby otrzymać obwód trójkąta A'B'C' wystarczy przemnożyć obwód trójkąta ABC przez skalę k
3 maj 13:27
ozi: Dzięki
3 maj 13:30
roman: ja nie wiem jak to zrobic moze mi to ktos zademonstrować .. >?
3 maj 14:02
WiemZeNicNieWiem: Obw
Δ=AB+BC+AC
Obw
Δ=5
cm+8
cm+11
cm
Obw
Δ=24
cm
Obw
Δ'= 36cm
3 maj 14:16
roman: aaaa ... bardzo dziękuję
3 maj 14:19