równanie
M.: w 1978 roku Grzegorz Markowski był 5razy starszy od Michała Wiśniewskiego, a w 1993 roku
Michał Wiśniewski był 2 razy młodszy od G.M. w którym roku obaj będą mieli 100 lat?
proszę o pomoc. zrobiłam to zadanie z przypuszczeniem i mi wyszło, ale nie wiem jak
ułożyć równanie...
26 lut 18:28
Ich Troje + Perfekt:
x ---- wiek Markowskiego w 1978r.
y --- wiek Wiśniewskiego w 1978 r.
czyli x = 5y
ponieważ od r. 1978 do r. 1993 upłynęło 15 lat
to:
x +15 --- wiek Markowskiego w 1993r.
y +15 --- wiek Wiśniewskiego w 1993 r.
czyli;
x+15= 2(y+15)
układ równań;
x= 5y
x +15 = 2y + 30
to 5y - 2y = 15 to y= 5 to x = 25
czyli w 1978r
Markowski miał 25 lat a Wiśniewski miał 5lat
to w 1993r
Markowski miał 40 lat a Wiśniewski miał 20 lat
zatem za dwadieścia lat od roku 1993
Markowski będzie miał 60 lat
Wiśniewski będzie miał 40 lat
Razem będą mieć 100 lat w roku 2013
28 lut 03:15
28 lut 19:06