maturalne
emes : Wykaz, ze jezeli k>o to rownanie x2 + k(x−1)=0 ma dwa pierwiastki
kochani pomozcie
3 maj 12:46
Grześ: ja pomogę
3 maj 12:46
Kejt: było to już zrobione..zaraz Ci znajdę
3 maj 12:47
emes : oki
3 maj 12:47
Kejt: a to poczekamy na Grzesia..
3 maj 12:48
Grześ: Wymnażamy:
x
2 + kx − k = 0
Liczymy deltę:
Δ=k
2+4k=k(k+4)
Z założenia mamy k>0, czyli k+4>0 , co ostatecznie:
k(k+4)>0 czyli Δ>0, co gwarantuje istnienie dwóch pierwiastków
C. N. D.

Pozdrawiam
3 maj 12:48
emes : dziekowac

zadania z "wykaz ze" to moja pieta achillesowa
3 maj 12:52