kto pomoze zdac??
Natalia: Rozwiąż równanie,wyznacz dziedzine
a)
b)
c)
| | x3−4x2 | |
Dziedzina wyrazenia wymiernego |
| |
| | 9−x2 | |
3 maj 12:34
Nie jestem mądry: Spróbuję rozwiązać
3 maj 12:35
Grześ: Ogólna zasada, to mianownik nie może mieć wartość zero, więc w podpunktach:
a) D: 2−3x≠0
b) D: 3x
2−1≠0
c) D: 3x+2≠0
Po wyznaczeniu dziedziny po kolei:
a) wymnóż równanie przez (2−3x) i potem poprzenoś wyrazy podobne
b) Tutaj wystarczy przyrównać licznik do zera, po ustaleniu dziedziny
c) Zapisz na wspólnym mianowniku te dwa ułamki, a potem zasada jak w b)
Mam nadzieję, że sobie poradzisz
3 maj 12:36
Nie jestem mądry: a)
Wyznaczamy dziedzinę :
2−3x≠0
−3x≠−2
x≠
23
D∊ ℛ/{
23}
7x−4=0
7x=4
x=
47∊D
3 maj 12:39
Nie jestem mądry: b)
3x
2≠1
x
2=
13
x=
√33
D∊ℛ / {
√33
3x
2+5x−2=0
Δ=25+24=49
√Δ=7
Błędów chyba nie ma
3 maj 12:43
WiemZeNicNieWiem: A nie powinno być tak?
a) D: 2−3x≠0
−3x≠−2 \ /(−3)
4−9x=x
−10x=4 / (−10)
x= U−{4}{10}
x= U−{2}{5}
3 maj 12:44
WiemZeNicNieWiem: a) D: 2−3x≠0
−3x≠−2 \ /(−3)
4−9x=x
−10x=4 / (−10)
3 maj 12:44
WiemZeNicNieWiem: Dobra już wiesz gdzie mój błąd tkwi 3*2 = 9
3 maj 12:45
WiemZeNicNieWiem: a) D: 2−3x≠0
−3x≠−2 \ /(−3)
4−6x=x
−7x=4 / (−7)
3 maj 12:46
Nie jestem mądry: c)
3x+2≠0 3x+3≠0
3x=−2 3x=−3
x= −
23 x= −1
D∊ ℛ / { −1,−
23}
Jak sprowadzisz do wspólnego mianownika to wyjdzie Ci :
3 maj 12:48
Nie jestem mądry: WiemZeNicNieWiem zapomniałeś zmienić znak przy 4 w podpunkcie a
3 maj 12:58
WiemZeNicNieWiem: A no rzeczywiście.
3 maj 13:12