modul
kartolinka: Poproszę o sprawdzenie czy dobrze wyliczyłam:
| 2/(x−1)| <1
Wyszło mi że x ∊(3,∞)
3 maj 11:51
jojo: no mi też tak wyszło
3 maj 11:56
jojo: albo nie niech ktos inny to zrobi bo ujemne liczby widze teżpasują dziwne
3 maj 12:00
;): Źle
3 maj 12:26
Igor: a mi wyszło x∊(−∞;−1) i (3;+∞)
3 maj 12:30
;): Taka odpowiedź owszem
3 maj 12:31
Kejt:
| 2 | | 2 | |
| <1 /*(x−1)2 v |
| >−1 |
| (x−1) | | (x−1) | |
2(x−1)<(x−1)
2
2x−2<x
2−2x+1
−x
2+4x−3<0
Δ=16−12=4
√Δ=2
x∊(−
∞;0)∪(4;+
∞)
chyba tak? drugi przypadek podobnie..
3 maj 12:32
3 maj 12:33
Igor: a dlaczego mnożysz *(x−1)
2 
nie lepiej po prostu *(x−1) ?
3 maj 12:33
Kejt: nie, bo nie wiesz, czy x−1>0
3 maj 12:34
;): Igor (x − 1) skąd wiesz czy jest dodatnie albo ujemne?
3 maj 12:36
Kejt: hah. z jedynki zrobiło się zero

lepiej sobie to odpuszczę..
3 maj 12:36
Igor: to jest założenie. a skąd wiesz czy (x−1)2 nie jest 0 ?
3 maj 12:36
Kejt: bo x−1 to mianownik.. więc automatycznie zakładamy, ze:
x−1≠0
3 maj 12:37
;): Brawo
Kejt
3 maj 12:37
Igor: no i jest git
3 maj 12:37
;): To nie wiem jak Ci mogła dobra odpowiedź wyjść
3 maj 12:39
kartolinka: no tak w sumie racja dzieki za pomoc
3 maj 12:40
Igor: no jak założenie jest taki x≠1 i tyle z rozwiązań wyrzucasz 1
3 maj 12:42