wielomiany
dsds: rozwiąż równanie 9x4 − 6 x2 + 1 = 0
jak rozpocząć
3 maj 11:45
Nie jestem mądry: x
2=t
9t
2−6t+1= 0
i rozwiązujesz jak wyliczysz t to podstawisz i otrzymasz x
3 maj 11:46
Kejt: pamiętając o założeniu: t ≥ 0
3 maj 11:46
Ireneusz: Za x2 wstawiasz zmienną pomocniczą t. I rozwiązujesz normalne równanie kwadratowe. Ale później
pamiętaj, że musisz wrócić do x2... Troszkę chaotycznie ale mam nadzieje, że rozumiesz.
3 maj 11:46
Nie jestem mądry: No właśnie zawsze zapominam pisać założenie..
3 maj 11:47
ICSP: 9x4 − 6x2 + 1 = (3x 2− 1)2 nie utrudniajmy życia zmienna pomocnicza
3 maj 11:47
Kejt: kurde..ale tu ruch dzisiaj

wszyscy przed maturą, tak?
3 maj 11:47
ICSP: pożniej ze wzoru a2 − b2 rozłożyć i koniec.
3 maj 11:47
ICSP: Kejt wyobraź sobie co będzie jutro wieczorem
3 maj 11:48
Ireneusz: Jutro będzie cisza przed burzą
3 maj 11:49
Nie jestem mądry: Jutro to przed książkami z matmy raczej cały wieczór będę siedział
3 maj 11:49
Kejt: dobrze, że mnie jutro wieczorem nie będzie
3 maj 11:50
jojo: ale by były jaja jak bym polski oblał
3 maj 11:50
ICSP: mnie też nie będzie


Jak oni sobie poradzą bez nas?
3 maj 11:50
Kejt: w sumie mają jeszcze Godzia.. Etę, Grzesia..
3 maj 11:51
ICSP: ich też może nie być

Eta będzie tylko same odpowiedzi podawała
3 maj 11:52
Kejt: Nie jestem mądry, ja bym na Twoim miejscu ten ostatni dzień zrobiła sobie wolny.. bo
oszalejesz. Będą Ci się jeszcze parabole i delty po nocach śniły

ścigane przez sinusoidy..
3 maj 11:53
WiemZeNicNieWiem: Ale o co w tym chodzi, że trzeba wrócić do x
2? Na początku napisał Ireneusz coś takiego.
Mógłby ktoś napisać rozwiązanie, krok po kroku? Bardzo proszę

.
3 maj 11:59
Nie jestem mądry: hehe no tak zle ze mną nie jest
3 maj 12:01
Kejt:
9x
4 − 6x
2 + 1 = 0
x
2=t
9t
2−6t+1=0
Δ=36−4*9=0
3 maj 12:01
Kejt: mam nadzieję, że chociaż dzisiaj Grześ będzie.. miał mnie całek pouczyć..
3 maj 12:09
ICSP: to Kejt mogę ci dać zadanko
3 maj 12:10
Kejt: em..z czego?
3 maj 12:11
WiemZeNicNieWiem: Dzięki wielkie Kejt
3 maj 12:11
Kejt: proszę bardzo. powodzenia na maturze
3 maj 12:12
ICSP: Wykres funkcji y = x2 obracamy do okoła osi OX w granicach od 0 do 5. Oblicz objętość
powstałeś bryły obrotowej.
3 maj 12:12
WiemZeNicNieWiem: | | 1 | |
A nie powinno też tam być, że − |
| ? |
| | 3 | |
3 maj 12:12
Kejt: ajj.. tak, powinno być. tzn
3 maj 12:14
Kejt: miał mnie pouczyć dopiero.. a nie podszkolić.
3 maj 12:14
ICSP: to ty nic nie potrafisz z całek obliczyć?
3 maj 12:16
WiemZeNicNieWiem: No właśnie Kejt, ja też często zapominam o takim czymś

. I punkty lecą na maturze

. Jutro
już polski

. Ale dla mnie największe wyzwanie to matematyka
3 maj 12:17
Grześ: Witam Kejt.. właśnie wróciłem do domu

Dopiero się dzień zaczął. Jak chcesz, to naukę możemy rozpocząć
3 maj 12:18
Kejt: z wielką chęcią

mam nadzieję, że jesteś wytrzymały.. bo ja jestem czasem odporna na wiedzę

Nie, nie potrafię..
3 maj 12:25
Grześ: Przed rozpoczęciem nauki o całek, musisz mieć opanowane dość dobrze, a nawet bardzo dobrze
liczenie pochodnych.
Bo całkowanie jest działaniem odwrotnym do znajdowania pochodnej.
Czyli klasyczna definicja całki jest taka:
∫ f(x) dx = g(x) w i tylko wtedy gdy g'(x)=f(x)
Czyli całkowanie, to znalezienie takiej funkcji g(x), z której policzona pochodna równa się
funkcji f(x) pod całką.
Mam nadzieję, że zrozumiałe
3 maj 12:30
Grześ: a wiesz Co,
Kejt, założe chyba nowy temat, żeby tutaj nie przeszkadzać, jakby jakieś
zadanka rozwiązywali
3 maj 12:33
Kejt: okej
3 maj 12:35
dsds: ok ok dzieki za tak wilka pomoc

u mnie najgorzej z wpadnikeciem na pomysł pozniej juz sobie zawsze radze
3 maj 13:36