Jak to zrobić. Układ równań
Mendoza: No więc jest sobie wzorek, i nie wiem jak go przekształcić.
Przekształca się go w równanie kwadratowe:
17t
2 − 143t + 300 = 0
Jak przekształcić pierwsze równanie w drugie?
3 maj 11:30
Nie jestem mądry: | 174*t | | 17*(t2−t) | | 300*(t−1) | |
| + |
| − |
| =0
|
| t2−t | | t2−t | | t2−t | |
chyba tak
3 maj 11:33
jojo: pomnóż całe równanie przeze t(t−1)
3 maj 11:35
Mendoza: Ale to nic nie zmienia.
Znalazłem rozwiązanie.
| 174 | | 300 | |
| + 17 = |
| // * (t−1) |
| t−1 | | t | |
| | 300(t−1) | |
174 + 17t − 17 = |
| // * t |
| | t | |
174t +17t
2 − 17t = 300t − 300
17t
2 − 143t + 300 = 0
3 maj 11:38
Mendoza: Dzięki za fatygę.
3 maj 11:38
jojo: przecież to co ci napisaliśmy to jest jedno i to samo
3 maj 11:44
Mendoza: Wiem.
3 maj 11:59