wektory losowe i ich gestosci
axxxon: Witam prosiłbym o rozwiązanie następujących zadań.
Niestety nie mam dostępu obecnie do źródeł dobrze opisujących rachunek
prawdopodobieństwa...i jestem praktycznie zielony.
1)
Dwuwymiarowy wektor losowy (X,Y) ma gęstość
f(x,y)=1/8 dla |x − 2| + |y − 2|< 2 i 0 dla pozostałych
Znaleźć gęstość prawdopodobieństwa zmiennej losowej Z=Y−X.
2)
Dane sa dwie nie zależne zmienne losowe X oraz Y o gęstościach
fx= 0 dla x<0
fx= 2e−2x dla x≥0
fy= 0 dla y<0
fy= 4e−4y dla y≥0
Znaleźć gęstość prawdopodobieñstwa zmiennej losowej Z=X+2Y.
3 maj 11:20