f kwad
Patryks: 16x2−24x+9=0
3 maj 11:15
Nie jestem mądry: Δ= 576−576=0
3 maj 11:18
Patryks: no i wychodzi (x−3/4)2 a powinno być (x−3)2
3 maj 11:29
Kejt:
16x
2−24x+9=(4x−3)
2
(x−3)
2=x
2−6x+9
3 maj 11:30
Mendoza: 16x2 − 24x + 9 = 0
a = 4x
b = 3
(a − b)2 = a2 − 2ab + b2
Więc: (4x)2 − 2(4x*3) + 32 = (x−3)2
PS. Wzory skróconego mnożenia.
3 maj 11:32
Patryks: Mi raczej chodzi żeby to rozwiązać z warunku na delte=0 a nie ze wzorów skr.mn. (bo ze wzorów
skró. mno. umiem)
Z delty
wyjdzie że delta =0 i i wychodzi
(x−x0) =(x−3/4)2 = x2−3/2x+9/16 i czemu to się nierówna temu 16x2−24x+9=0 ?
Wydaje mi sie, że zgubiłem 4 po drodze ale gdzie ?
3 maj 11:48
Patryks: 16 po drodze*
3 maj 11:49
Nie jestem mądry: Przed nawiasem . Wzór jest a(x−x0)
3 maj 11:51
Patryks: aaa dzięki
3 maj 11:53