hmm ?
bambo: 6÷2(1+2)=
3 maj 08:54
bambo: 9
3 maj 09:32
Nie jestem mądry: 6 * 32= 9
3 maj 10:02
kartolinka: Według mnie to wynik 1
3 maj 10:41
luki: To zależy jak na to patrzeć. Czy brać liczbę 2(1+2) jako całą liczbę czy nie. Jeśli nie, to
powinno się stawiać znak mnożenia przed nawiasem, żeby nie było nieporozumień. O rozwiązanie
powyższego równania kłócili się nawet matematycy, a różne kalkulatory mogą pokazywać różne
wyniki

Bez znaku mnożenia po dwójce powinno być 1.
3 maj 10:52
tom215: | 6 | | 3 | |
| * (1+2) = |
| * 6 = 9
|
| 2 | | 2 | |
działania jezeli mają ten sam stopien kolejnosci wykonywania działąn wykonujemy po kolei
3 maj 11:00
luki: Chyba nie zrozumiałeś co napisałem.
3 maj 11:01
tom215: sory pomyłka
| | 3 | |
po znaku równosci to jest |
| * 3 = 9 |
| | 1 | |
3 maj 11:01
luki: 10 : 2x, gdzie x = 5. Jaki wynik Ci tutaj wyjdzie ? Tak jak tutaj 6÷2(1+2) liczbę (1+2) możemy
zapisać jako x czyli mamy 6:2x.
3 maj 11:05
Nie jestem mądry: Ludzie ... po co zapisywać liczbę (1+2) jako x

Jeśli ktoś jeszcze nie wie to
najpierw wykonuje się działania w nawiasie otrzymamy coś takiego:
6 ÷ 2*3 dzielenie można zamienić na mnożenie czyli 6 *
32 co nie jest trudno obliczyć
3 maj 11:13
luki: No pewnie, Ty jesteś mądrzejszy od matematyków i kalkulatorów nie ?

Twój nick wszystko
wyjaśnia
3 maj 11:17
ceaser I: mimo faktu że posiada taki nick rozumowane i sposób ma dobry. kalkulator to tylko maszyna,
stworzona przez człowieka
3 maj 11:20
luki: Tak naprawdę obydwa sposoby są dobre. Zależy od przyjętego schematu. Na pewnym forum dyskusja o
tym miała około 200 stron czyli chyba 4000 postów

Zdania były podzielone. Tak czy siak
trzeba pisać znak mnożenia, żeby nie było nieporozumień. Bez znaku mnożenia wychodzi 1, ze
znakiem 9.
3 maj 11:27
Nie jestem mądry: Nie nick decyduje o człowieku. Widzę
luki że nie umiesz zachować się godnie
wobec krytyki i szukasz drogi by dokopać
3 maj 11:28
luki: Krytyki ? Czy ja coś napisałem źle ?
3 maj 11:29
Kejt: ale ej.. spokojnie.. ktoś tu chyba nie umie czytać ze zrozumieniem..
3 maj 11:32