matematykaszkolna.pl
Ocenę z matury można reklamować !!! Gustlik: Kochani ! Bardzo ważna sprawa ! Ocenę z matury uczeń może reklamować, jeżeli uzna, że wynik był za niski. Wystarczy po ogłoszeniu oficjalnych wyników pojechać do właściwej terytorialnie Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej (OKE) i poprosić o arkusz maturalny do wglądu. Pod okiem egzaminatora można sprawdzić, czy praca jest dobrze sprawdzona, a w razie stwierdzenia zaniżonej punktacji za zadanie można egzaminatorowi wyjaśnić, w jaki sposób zadanie zostało rozwiązane i jeżeli jest dobrze, to można odzyskać utracone punkty. Moja uczennica tak zrobiła rok temu − pojechała do OKE we Wrocławiu i odzyskała kilka utraconych punktów, bo egzaminatorzy się pomylili. Pamiętajcie − egzaminator, to tylko człowiek i nie jest nieomylny, jeżeli ma on sprawdzić te kilkaset arkuszy, to moze w pewnym momencie dostać oczopląsu i pomylic się podczas sprawdzania arkusza. Dlatego jeżeli wynik będzie znacznie odbiegał od spodziewanego, to jedźcie do OKE i sprawdźcie, czy nie zaniżono Wam punktów. To moze być ważne, zwłaszcza jak matura była napisana na pograniczu tych 30 %, bo wtedy nawet jedno zadanie zamknięte może zaważyć o jej losie. Ważne jest też dla tych uczniów, którzy wybierają się na kierunki ścisłe i techniczne, bo zazwyczaj te uczelnie rekrutuja kandydatów na studia na podstawie matury z matematyki. Ta różnica kilku punktów moze nawet mimo zdanej matury zaważyć na dostaniu się lub nie dostaniu sie na dany kierunek. Powyższe dotyczy równiez egzaminów z pozostałych przedmiotów. Ja zaś życzę wszystkim maturzystom połamania pióra i żeby żadna reklamacja nie była potrzebna emotka
3 maj 01:48
Obóz Koncentracyjny: ja piszę dlugopisem emotka
3 maj 01:49
;): Dziękuję Gustliku za informację mam nadzieję że nie będzie to konieczne właśnieemotka
3 maj 01:52
Suiseiseki: Podziękowanie niech bedą wyłsłane autorowi tematu : ), mam nadieje, ze mi sie to nie przydarzy. Swoja droga wątpie, żeby ci, co celuja w 30% z podstawy pojawiali sie na tym forum za czesto..
3 maj 01:55
pafcio: oj tam oj tam emotka
3 maj 01:55