Ciąg arytmetyczny podstawa
Xothr: mam takie zadanie i licze na odpowiedź pochodzi ono z maturki podstawowej z mja a2009 jest to
zadanie nr 7
Dany jest ciąg arytmetyczny (an) dla n ≥ 1, w którym a7 =1, a11 = 9
a. Oblicz pierwszy wyraz a1 i różnicę r ciągu (an).
b. sprawdź, czy ciąg (a7,a8,a11) jest geometryczny.
c. Wyznacz takie n, aby suma n początkowych wyrazów ciągu (an) miała wartość najmniejszą
i właśnie w podpunkcie c mam problem.
wiem że muszę tam zastosować wzór na sumę n−tego wyrazu ciągu arytmetycznego
i doprowadzić wzór do takiej: SN = n2 − 12n, n≥1 formy...
pytanie brzmi... JAK :c
3 maj 00:42
3 maj 00:44
Xothr: wielkie dzieki Tobie
3 maj 00:48