matematykaszkolna.pl
Kamil: Mam pytanie odnośnie ocenienia matury rozszerzonej z matematyki. Mam zadanie np. z parametrem (funkcja kwadratowa). I policzyłem sobie deltę i jakieś inne rzeczy ze wzorów vieta. No i czy jeżeli policzę wszystko co sie da, i wzory vieta, i deltę i podstawie coś itd. itp. To czy jestem w stanie zdobyć jakiś punkt ? Chodzi mi o to czy jeżeli policzę coś ponad, co nie było konieczne i zostawię to (nie skreśle) to czy odejmną mi za to punkty jeśli tego nie należało liczyć ? Tz. czy jest szansa dostać jakieś punkty za zrobienie zadania i trafienie z jakimiś obliczeniami w klucz ale nie podawszy prawidłowej (końcowej) odpowiedzi to czy dostanę punkty za to zadanie, czy pomyślą sobie że po prostu liczyłem co popadło nie wiedząc za bardzo co robie? Prosze o pilną odpoowiedz.
3 maj 00:31
Kamil:
3 maj 00:40
Obóz Koncentracyjny: też jestem ciekaw
3 maj 00:42
Kamil:
3 maj 00:57
Adam:
3 maj 01:09
tom215: w kluczu jest wyraźnie napisane mają okreslone sposoby rozwiazywania i tam pisze w kluczu, ze jesli zdający napisał to i to to dostaje punkt, jeszcze jest takie coś ze doszedł do tego momentu i popełnił bład lub wykonuje dalej poprawie obliczenia to dalej sprawdzają i zliczają punkty jezeli coś jest ujete zgodnie z kluczem inna sytuacja jak sie nie wstrzelisz w klucz rozwiazan w te ich sposoby wtedy nie masz zadnych punktów bo w kluczu pisze ze jezeli zadanie jest poprawnie rozwiązane inną metodą to dostajesz max punktów, ale musi być rozwiazane do konca, a tak to nie masz zadnego punktu tak mi sie przynajmniej wydaje
3 maj 01:10
Matt: nie możliwe że tak jest. To by było w chuj, już bez cenzury, krzywdzące dla uczniów.
3 maj 01:12
wolfy: tom mylisz sie, w kluczu takze jest napisane "jesli zadanie jest zrobione POPRAWNIE (np niektore elementy skladajace sie na rozwiazanie zadania sa poprawne − np wys podstawy graniastoslupa jest taka sama jak wys w kluczu i wynik pozniej jest taki sam, a sposob nie jest tylko wynikiem lecz jest poprawny merytorycznie − dop w nawiasie moj xD) przyznawana jest maksymalna liczba punktow."
3 maj 02:24
Kamil: To jak w końcu to jest? Licząc wszystko co się da i trafiając w coś dostanę jakiś punkt czy nie ?
3 maj 17:22
Kamil:
3 maj 17:38
Kamil:
3 maj 17:46
Krz: Liczą to co zapisałeś a wkluczu jest to uznane za odpowiedz za punkt. Np 1 punktowaną czynnością w jakimś zadaniu jest obliczenie wysokości ściany ostrosłupa. jesli ją obliczysz dostajesz punkt bez względu na to czy pozniej liczyłęs dobrze czy źle. Natomiast jeśli nie masz pojęcia o so w zadaniu chodzi to napisz jak najwiecej a prawdopodobnie czymś trafiszemotka Po prostu za coś co jest niepotrzrebne nigdy nie odejmą Ci punktów. Natomiast jesli umieszrozwiązać zadanie to rob tylko to co konieczne bo po co tracić czas emotka
3 maj 18:14
kamil: No pięknie. Takiej odpowiedzi oczekiwałem.
3 maj 18:36