Kamil: Mam pytanie odnośnie ocenienia matury rozszerzonej z matematyki.
Mam zadanie np. z parametrem (funkcja kwadratowa).
I policzyłem sobie deltę i jakieś inne rzeczy ze wzorów vieta.
No i czy jeżeli policzę wszystko co sie da, i wzory vieta, i deltę i podstawie coś itd. itp. To
czy jestem w stanie zdobyć jakiś punkt ?
Chodzi mi o to czy jeżeli policzę coś ponad, co nie było konieczne i zostawię to (nie skreśle)
to czy odejmną mi za to punkty jeśli tego nie należało liczyć ?
Tz. czy jest szansa dostać jakieś punkty za zrobienie zadania i trafienie z jakimiś
obliczeniami w klucz ale nie podawszy prawidłowej (końcowej) odpowiedzi to czy dostanę punkty
za to zadanie, czy pomyślą sobie że po prostu liczyłem co popadło nie wiedząc za bardzo co
robie?
Prosze o pilną odpoowiedz.
3 maj 00:31
Kamil:
3 maj 00:40
Obóz Koncentracyjny: też jestem ciekaw
3 maj 00:42
Kamil:
3 maj 00:57
Adam:
3 maj 01:09
tom215: w kluczu jest wyraźnie napisane
mają okreslone sposoby rozwiazywania i tam pisze w kluczu, ze jesli zdający napisał to i to to
dostaje punkt, jeszcze jest takie coś ze doszedł do tego momentu i popełnił bład lub wykonuje
dalej poprawie obliczenia to dalej sprawdzają i zliczają punkty jezeli coś jest ujete zgodnie
z kluczem
inna sytuacja jak sie nie wstrzelisz w klucz rozwiazan w te ich sposoby
wtedy nie masz zadnych punktów bo w kluczu pisze ze jezeli zadanie jest poprawnie rozwiązane
inną metodą to dostajesz max punktów, ale musi być rozwiazane do konca, a tak to nie masz
zadnego punktu
tak mi sie przynajmniej wydaje
3 maj 01:10
Matt: nie możliwe że tak jest. To by było w chuj, już bez cenzury, krzywdzące dla uczniów.
3 maj 01:12
wolfy: tom mylisz sie, w kluczu takze jest napisane "jesli zadanie jest zrobione POPRAWNIE (np
niektore elementy skladajace sie na rozwiazanie zadania sa poprawne − np wys podstawy
graniastoslupa jest taka sama jak wys w kluczu i wynik pozniej jest taki sam, a sposob nie
jest tylko wynikiem lecz jest poprawny merytorycznie − dop w nawiasie moj xD) przyznawana jest
maksymalna liczba punktow."
3 maj 02:24
Kamil: To jak w końcu to jest? Licząc wszystko co się da i trafiając w coś dostanę jakiś punkt czy nie
?
3 maj 17:22
Kamil:
3 maj 17:38
Kamil:
3 maj 17:46
Krz: Liczą to co zapisałeś a wkluczu jest to uznane za odpowiedz za punkt.
Np 1 punktowaną czynnością w jakimś zadaniu jest obliczenie wysokości ściany ostrosłupa. jesli
ją obliczysz dostajesz punkt bez względu na to czy pozniej liczyłęs dobrze czy źle.
Natomiast jeśli nie masz pojęcia o so w zadaniu chodzi to napisz jak najwiecej a prawdopodobnie
czymś trafisz

Po prostu za coś co jest niepotrzrebne nigdy nie odejmą Ci punktów.
Natomiast jesli umieszrozwiązać zadanie to rob tylko to co konieczne bo po co tracić czas
3 maj 18:14
kamil: No pięknie. Takiej odpowiedzi oczekiwałem.
3 maj 18:36