romb
enaaa: Bok rombu ma dlugosc 13, suma dlugosci przekàtnych jest równa 34.
a) Wyznacz pole rombu.
b) Wyznacz sinus kàta ostrego rombu.
2 maj 23:57
SzymeQ:

Rozwiązujesz układ równań:
| ⎧ | p+q=34 | |
| ⎩ | (0,5p)2+(0,5q)2=132 |
|
to jest a
3 maj 00:13
SzymeQ:

do b
Kąt α to 2*β
Liczymy sinus kąta β i mnożymy *2
a masz podane
q i p wyliczysz w podpunkcie a, to podstawisz powyżej do wartości sinβ
3 maj 00:18
SzymeQ: no na koniec to co pisałem sinβ*2=sinα
3 maj 00:19
Eta:
e+f= 34
e
2+f
2= 4a
2 => (e+f)
2−2ef= 4a
2
2ef= (e+f)
2 −4a
2 /:4
| | e*f | |
P= |
| = 289 −169 = 120
|
| | 2 | |
b)
P= a
2*sinα
3 maj 00:38