t
MARTA: Prosiłabym uprzejmie żeby mi któś ładnie wyjaśnił co i jak w tym równaniu po kolei

A więc: rozwiąż równanie , gdzie x ∊<0 , 2π>
| | π | | π | | 1 | |
sin(x+ |
| ) * sin(x− |
| ) = |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
2 maj 23:10
krecik:
2 maj 21:56
xyz: sin(α+β)=sinαcosβ + cosβsinα
To jest z zadania.info?
2 maj 21:57
Basia:
zastosuj (do lewej strony równania) wzór na sumę sinusów
| | α+β | | α+β | |
sinα+sinβ = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
2 maj 21:58
xyz: @Basia, ale tam jest iloczyn
2 maj 21:58
Basia: rzeczywiście; czyli tak jak napisałeś
sin(α+β) = sinα*cosβ+sinβcosα
sin(α−β) = sinα*cosβ−sinβcosα
co po wymnożeniu daje
sin(α+β)*sin(α−β) = sin2α*cos2β − sin2β*cos2α
tutaj α=x β=π6
podstawiamy i dalej jest łatwo
2 maj 22:02