pole obszaru
ola: Oblicz pole powierzchni obszaru zawartego pomiędzy y=x2−1 oraz y=x+1. Narysuj ten obszar.
2 maj 22:38
Grześ: Znów pomóc?
2 maj 22:42
SzymeQ: grześ dawaj
2 maj 22:43
Grześ: daruje sobie rysunek, bo spieszy mi się, już to zapisze
2 maj 22:43
SzymeQ: no to ciekawe jest,
ola to oddajesz do szkoły babce do spr czy to dla siebie do matury robisz
2 maj 22:45
bart: SzymeQ to juz sa studia
2 maj 22:49
Grześ: znajduję punkty przecięcia:
x
2−1=x+1
x
2−x−2=0
(x−2)(x+1)=
x=2 lub x=−1
y=3 lub y=0
Czyli mamy punkty przecięcia (−1,0) oraz (2,3),
Teraz podstawmy dowolny argument z przedziału (−1,2) i sprawdźmy która funkcja jest wyższa:
f(1)=1−1 g(1)=1+1=2
Widać, że funkcja liniowa jest wyższa, czyli liczymy całkę:
2 2
| | 1 | | 1 | |
∫ (x+1−x2+1) = ∫ (−x2+x+2) = [− |
| x3+ |
| x2+2x]−12 = |
| | 3 | | 2 | |
−1 −1
| | 8 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=(− |
| +2+4)−( |
| + |
| −2)=3 |
| +1 |
| =4 |
| j2 |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | | 6 | | 2 | |
2 maj 22:50
SzymeQ: wiem

dlatego się pytam Oli czy to oddaje babce, czy nie bo jak tak to babka zdziwko
będzie miała
2 maj 22:50
ola: dokładnie, muszę się tego nauczyć na koło
2 maj 22:50
Kejt:

proszę
2 maj 22:51
bart: podoba mi sie to
2 maj 22:52
SzymeQ: ale całki, chodzisz na studia czy średnia szkoła, bo to można w graficzny sposób zrobić.
Bez użycia całek
2 maj 22:52
Grześ: dzięki za rysunek Kejt, chociaż drobna pomoc z Twojej strony
2 maj 22:52
Grześ: SzymeQ, tej całki raczej graficznie nie policzysz, bo masz już krzywą drugiego stopnia
2 maj 22:53
Kejt: "chociaż" pff.. planuję nauczyć się całek..w tym roku jeszcze..zacznę od rysunków
2 maj 22:53
2 maj 22:53
SzymeQ: rzeczywiście

nie popatrzyłem
2 maj 22:54
Grześ: ale chodzi mi o to, że ktoś pofatygował się rysunek zrobić, o to Kejt chodziło mi

Ja Ci
szczerze dziękuje
2 maj 22:55
Kejt: dobra, dobra.. teraz się nie wykręcaj.

No dobrze.. wierzę Ci.
2 maj 22:56
ola: a ja dziękuję Wam !
2 maj 22:57
Grześ: hehe.. chociaż teraz zgoda panuje

Pamiętam jak parę miesięcy temu walczylismy o zadania... ahhh...
2 maj 22:57
Grześ: Nadal ten sam Grześ, nie wiem czy pamiętasz
2 maj 22:57
Kejt: nie walczyliśmy.. to Ty mi je zabierałeś. nie zapomnę Ci tego!
2 maj 22:58
ola: to mam jeszcze jedno jak chcecie
2 maj 22:58
Grześ: No Kejti...

Wybacz mi dawne urazy
2 maj 22:59
ola: Oblicz pole powierzchni obszaru zawartego pomiędzy y=x2−1 oraz y=−x+1. Narysuj ten obszar.
2 maj 22:59
Grześ: Czy nie potrafisz znaleźć analogię

To ciągle to samo, czyli liczysz przecięcia etc.
2 maj 22:59
bart: @Grześ no jak?

przeciez minus sie pojawil
2 maj 23:00
Kejt: no dobrze.. skoro tak ładnie prosisz. Wybaczam.
Ja nie mam pojęcia o co w tym chodzi, więc mogę co najwyżej rysunek zrobić
2 maj 23:01
Grześ: O co chodzi bart

O jaki minus

Między górną a dolną granicą całkowania stawia się minus

W tamtym przypadku w innym wątku jedna z granic była równa 0, więc nie pisałem −0
2 maj 23:01
bart: no ze y=−x+1 teraz jest

bo bylo y=x+1..
2 maj 23:03
Grześ: to jest inny przykład
2 maj 23:04
Grześ: dasz radę Ola

Zrób porządny rysunek, znajdź punkty przecięcia, oznacz funkcję wyższą etc.

Taki sam
schemacik
2 maj 23:05
bart: wiem..
2 maj 23:05
Kejt: w przedostatniej linijce przy 3. się gubię
2 maj 23:06
Grześ: nie rozumiem... w czym problem Kejti

cos wyjaśnić
2 maj 23:08
Kejt: skądś Ty te ułamki wytrzasnął..
2 maj 23:09
Grześ: | | 1 | |
aaa... w pamięci liczyłem −23* |
| etc. |
| | 3 | |
Podstawiasz pod górną granicę x=2 i odejmujesz granicę dla x=−1
2 maj 23:10
Grześ: a przed podstawieniem wartości ułamki wytrzasnąłem z praktycznie podstawowej całki nieozaczonej
Oto wzorek:
2 maj 23:11
Grześ: nieoznaczonej*
2 maj 23:11
Kejt: | | 1 | |
tak, to dalej rozumiem.. ale skąd wziąłeś tą − |
| na przykład.. w dodatku z wyższą potęgą |
| | 3 | |
niż była przy 'x'..
2 maj 23:12
Grześ: kurcze, tam miałbyć tak:
| | 1 | |
∫ xa dx = |
| x a+1+c... przemęczenie już  |
| | a+1 | |
2 maj 23:12
Kejt: ładne literki.. chyba pójdę już spać
2 maj 23:12
Grześ: zobacz na wzór, całkując −x
2, podstaw pod wzór: a=2 a minus zostaw przed wyrażeniem
2 maj 23:12
Kejt: aa..taki bajer
2 maj 23:13
Grześ: ale takie całki już w pamięci się wykonuje, a wzór pokazałem dla wyjaśnienia

To są praktycznie najprostsze całki...
2 maj 23:14
Kejt: dobra.. a czemu x3? to przez ten mianownik?
2 maj 23:17
Grześ: To w takim razie dobranoc... jak coś, jakbyś chciała Kejti, to mogę jutro pomordować z Tobą
całki

Kolorowych snów życzę... bez całek
2 maj 23:17
Kejt: cofam to.. nie zauważyłam we wzorze..
2 maj 23:17
Kejt: łaa..byłoby cudnie, gdyby Ci się chciało. W sumie do matury się nie uczysz.. heh. Jako jeden z
niewielu tutaj.. dobranoc Grzesiu
2 maj 23:19