działania na potęgach ?
żaba: mógłby ktoś wytłumaczyć ? stare dzieje, już nie pamiętam
2 maj 22:26
Maryjusz: Najpierw potęgujesz, później mnożysz, co tu do tłumaczenia?
2 maj 22:27
Kejt: ale najpierw poszkracaj
2 maj 22:28
żaba: no właśnie najgorzej z tym skracaniem !
2 maj 22:29
kachamacha: e tam
skracasz co się da
17 skracasz
34 i 33 skracasz i zostaje 3 bo się wykładniki odejmuje
22 i 2 skracasz i zostaje 2
więc mamy:
3*25*2=
2 maj 22:30
Maryjusz: | 34*52*22*17 | | 33*3*52*2*2*17 | |
| = |
| =3*25*2=150 |
| 2*33*17 | | 2*33*17 | |
2 maj 22:30
heniek: kalkulator w dłoń i do dzieła!
2 maj 22:30
żaba: DZIĘKUJE, jesteście kochani
2 maj 22:30
ClearWhiteLight:
3
4 skróciło się z 3
3 i pozostało tylko w liczniku 3
1, czyli 3. Siedemnastki nam się
skracają, więc:
4 skracamy z 2 i mamy:
Wynik: 150
2 maj 22:32