matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrażenia algebraiczne
ania:
Oblicz wartość wyrażenia
y
3
+ y
2
z − yx
2
− x
2
z
y
3
+ y
2
x − yz
2
− z
2
x
wiedząc, że liczby x, y i z są dodatnie i tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny. Odp. −1
2 maj 22:18
kachamacha:
y
2
(y+z)−x
2
(y+z)
(y+z)(y
2
−x
2
)
=
=
y
2
(y+x)−z
2
(y+x)
(y+x)(y
2
−z
2
)
(y+z)(y−x)(y+x)
=
= skracając
(y+x)(y−z)(y+z)
2 maj 22:23
kachamacha:
y−x
=
y−z
2 maj 22:24
kachamacha:
ale wiemy że y−x=z−y czyli
z−y
z−y
=
==
=−1
y−z
−1(z−y)
2 maj 22:25
ania:
dzieki
2 maj 22:28
kachamacha:
2 maj 22:30