równianie; wielomiany
dsds: rozwiąż równanie
x3 − 6x2 + 11x − 6 = 0
kurcze no nie wiem jak się do tego zabrać
próbowałam tak
x(x2 − 6x + 11) − 6 =0
nie pasuje
nie mam pojęcia co zrobić żeby wynik wyszedł poprawny tj. x=1 v x=2 v x=3
pomóżcie proszę, dajcie jakieś wskazówki
2 maj 22:16
kachamacha: na pewno pierwiastkiem jest x=1 więc podziel ten wielomian przez (x−1),otrzymasz funkcję
kwadratową i wtedy policzyć miejsca zerowe z funkcji kwadratowej
2 maj 22:17
dsds: dziękuję !
2 maj 22:23
heniek: x3 − 6x2 + 11x − 6 = 0
x3−6x2+5x+6x−6=0
x2(x−6)+5x+6(x−1)=0
x2+5x+6(x−6)(x−1)
Δ=1
x1=3
x2=2
2 maj 22:25