rozwiąż równanie trygonometryczne
mroffkaa: | | sinx | | √3cosx | |
Rozwiąż równanie trygonometryczne: |
| + √3−1= |
| dla x>0 i X<2pi |
| | cosx | | sinx | |
2 maj 21:47
M4ciek:
Wszystko na jedną stronę , Wspólny mianownik , Coś pewnie się poskraca.
2 maj 21:53
Eta:
dla sinx ≠0 i cosx ≠0
t
2 +(
√3−1) *t −
√3=0
Δ= 4+2
√3 = (2+
√3)
2
√Δ= 2+
√3
t
1=1 v t
2= −
√3
tgx= 1 v tgx = −
√3
teraz dokończ ........ i podaj rozwiązania dla x€(0,2π)
2 maj 22:06
mroffkaa: | | sinx | | √3cosx | |
podstawiłam za |
| =tgx a za |
| = ctgx |
| | cosx | | sinx | |
czyli tgx +
√3−1−ctgx=0
potem mnożę całość przez 3tgx i wychodzi
3tg
2x−
√3+3
√3tgx−3tgx=0
podstawiam t za tgx i mam
3t
2+(3
√3−3)t−
√3=0
Δ=36−30
√3 i dalej z wychodzi mi strasznie dziwny pierwiastek z delty...
co robię źle
2 maj 22:08
mroffkaa: aha dzięki
2 maj 22:08
Eta:
2 maj 22:09
Eta:
Poprawiam zapis
oczywiście tak ma być
Δ= 4+2√3 = (√3+1)2
√Δ= √3+1
2 maj 22:12
Maryjusz: Jesteś pewna, że 4+2√3 to to samo co (2+√3)2?
2 maj 22:12
Maryjusz: no
2 maj 22:12
Eta:
2 maj 22:13
Grześ: Przepraszam, że odświeżam, ale rozwiązaniem jest π4 i 54π?
10 kwi 17:08
Grześ: Przepraszam, że odświeżam, ale rozwiązaniem jest π4 i 54π?
10 kwi 17:09