Wart. bezwzględna
SzymeQ: Oblicz pole ograniczonej wykresami funkcji f(x)=|x+4|−|x| i g(x)=|2x|
Rozchodzi mi się głównie o funkcję f(x) jak się wziąć za nią
2 maj 21:44
;): f(x) = |x + 4| − |x|
dla x < −4
f(x) = −x − 4 + x = −4
dla −4 ≤ x < 0
f(x) = x + 4 + x = 2x + 4
dla x ≥ 0
f(x) = x + 4 − x = 4
2 maj 21:47
;): Poprawię zapis żeby można było to odczytać
dla x < −4
f(x) = −4
dla −4 ≤ x < 0
f(x) = 2x + 4
dla x ≥ 0
f(x) = 4
2 maj 21:50
SzymeQ: dzienks już trochę lepiej
2 maj 21:52
Grześ: Znajdźmy punkty przecięcia:
|x+4|−|x|=2|x|
|x+4|=3|x|
x+4=3x lub −x−4=3x
x=2 lub x=−1
y=4 lub y=2
Wyższą funkcją jest f(x)=|x+4|−|x|, czyli mamy całkę:
2
∫ |x+4|−3|x|
−1
Teraz trzeba rozbić na dwie całki od −1 do 0 i od 0 do 2
2 maj 21:54
Ireneusz: Grześ zagalopowałeś się bo w liceum nie ma całek... A to zadanko na maturę jest
2 maj 21:55
Grześ: hehe... nie wiedziałem, ale na maturze dozwolone są całki
2 maj 21:56
SzymeQ: Grześ o całkach to może w przyszłości
2 maj 21:57
Ireneusz: No niby tak, ale sądzę, że mało kto zna całki
2 maj 21:57
SzymeQ: tak, ale babka mi mówiła że lepiej się za nie nie brać bo jak zacznę jakąś
głupią to mówiła że prędzej ona umrze niż ja to rozwiąże
2 maj 21:58
Grześ: no dobra, zapewne będziecie liczyć to pole z prostokątów i trójkątów prostokątnych
2 maj 21:58
;): Tak mi coś pachniało całkami jak było trzeba obliczyć pole ograniczone funkcjami
2 maj 21:59
Grześ: mnie też... taką całką malinową

2 maj 22:00
SzymeQ: wiesz grześ, takie szkolnictwo mamy, że na podstawie są rzeczy z gimnazjum na rozszerzeniu
gimnazjum + trochę średniej szkoły
2 maj 22:01
;): Heh malinowa mówisz mi tutaj troche inna zapachniała
2 maj 22:02
Grześ: taaak... wyszperałem zbiorek 20 letni, to wtedy na maturze całki były nieoznaczone i wszystkie
oznaczone

Nawet elementy liczb zespolonych
Od razu widać dużą różnicę
2 maj 22:03
uhu: pokaż mi kraj gdzie to co my w liceum oni biorą w gimnazjum, chyba że podstawowy poziom ale to
i tak czarno widze
2 maj 22:03
Grześ: Taka lawenda

Czy jednak nie to
2 maj 22:03
Kejt: Grzesiu..chcesz to dokończyć? chętnie bym popatrzyła na to cudo
2 maj 22:03
2 maj 22:04
Grześ: Mogę dokończyć, ale czemu zaraz cudo
2 maj 22:04
Kejt: bo dla mnie to cudo − czarna magia
2 maj 22:04
SzymeQ: no dokończ też popatrzę
2 maj 22:04
;): Blisko blisko z tą lawendą
2 maj 22:06
uhu: SzymeQ teoria a praktyka

już i tak wiem że ci co mają podstawę − w 90 % nie kumają i tak co
się dzieje a co dopiero zwiększać poziom
2 maj 22:07
SzymeQ: "uhu: pokaż mi kraj gdzie to co my w liceum oni biorą w gimnazjum, chyba że podstawowy poziom
ale to i tak czarno widze
2 maj 22:03"
Ja to tak dla porównania dałem, bo brat mi dał zakres na podstawę z przed kilku lat i teraz to
prawie wszystko na rozszerzeniu jest
2 maj 22:08
Grześ: Tak więc rozbijamy na dwie całki, by pozbyć się modułu

0 2 0 2
∫ (x+4+3x) + ∫ (x+4−3x) = ∫ (4x+4) + ∫ (−2x+4)=
−1 0 −1 0
[2x
2+4x]
−10+[−x
2+4x]
02=(−2+4)+(−4+8)=2+4=6 j
2 mam nadzieję, że błedu rachunkowego nie
zrobiłem
2 maj 22:09
SzymeQ: uhu, popatrz na to z 2 strony.
Jeżeli każdy w Polsce bedzie miał maturę a już nie mówię studia to już nie bedzie miał kto
robić
2 maj 22:09
uhu: Bo jeszcze parę lat temu nikt nikogo nie pytał o zdanie i coś czuje że materiał rozumiało 5%
uczniów a reszta kuła na pamięć byle zdać
2 maj 22:10
uhu: A robić to nima komu ^^ wiesz tylko jak ktoś pójdzie na jakieś tam niepubliczne studia albo
publiczne ale "dla wszystkich" To nie ma co liczyć na nic innego jak biedroneczka
2 maj 22:12
SzymeQ: nie dawniej kto się przykładał zdawał, bo musiał ogarnąć jakikolwiek poziom, a teraz to poziomu
nie ma i większość zdaje, ale doszły mnie głosy że będą zwiększać próg z 30% na 45 % to już i
tak coś podwyższy poziom i nie każdy będzie się wybierał do średniej ze względu na matmę
obowiązkową.
Ktoś musi fizycznie robić, żeby inni mogli myśleć
2 maj 22:13
SzymeQ: dlatego uhu staram się na państwowe dzienne, bo po tym to masz gwarantowaną robotę w zawodzie

, jeżeli się nie uda to na zaoczne nawet się nie biorę tylko do roboty całe życie i później
trumna
2 maj 22:15
uhu: Tylko ciekawe gdzie oni wszyscy pójdą jak nie do liceum, Technika są teraz na poziomie
zawodówek a zawodówka wiadomo źle się dzisiaj kojarzy
2 maj 22:16
uhu: Żeś se chłopie życiorys skrócił ładnie
2 maj 22:17
SzymeQ: oj nie obrażaj technika, ja skończyłem kilka dni temu i jak każdy nauczyciel w mojej szkole
powiedział, zresztą nie tylko z mojej szkoły to technikum jest trudniejsze od liceum, ze
względu na zawodowe przedmioty

. Na przedmiotach ogólnych robimy to samo co w liceach, nawet
musimy w szybszym tempie wszystko robić, bo ograniczają nas godziny/tydzień.
2 maj 22:20
SzymeQ: oczywiście nie mówię, że tak wszędzie jest, ale w moich okolicach tak jest, no wyłączając 1
szkołę ( czy liceum, czy technikum, czy zawodówka wszystko na 1 poziomie

)
2 maj 22:22
uhu: a zawodowy zdałeś ?
2 maj 22:24
SzymeQ: w czerwcu zdaję dopiero
2 maj 22:24
Kejt: też mam w sumie fajnie.. na koniec szkoły obronę pracy dyplomowej..
2 maj 22:25
Godzio:
Z Rzeźby

?
2 maj 22:25
SzymeQ: to ty technikum, czy studia, bo pracy dyplomowej już chyba nie ma. Chyba że to tylko w moim
zawodzie nie wiem
2 maj 22:25
uhu: Kejt a możesz powiedzieć jaka uczelnia i kierunek ?
2 maj 22:26
Kejt: z metalu, ale tak..rzeźbę..która ma być zwieńczeniem mojej 4 letniej nauki w tym liceum..
2 maj 22:26
Kejt: Liceum Plastyczne.
2 maj 22:26
Kejt: specjalizacja: metaloplastyka.
2 maj 22:27
uhu: pierwsze słyszę o takich szkołach ^^
2 maj 22:28
SzymeQ: 
ja też
2 maj 22:28
Kejt: tylko moja jest taka.. "wybitna" we wszystkich złych znaczeniach tego słowa. Przykładowo
wszystkie szkoły mają te trzy dni matur wolne.. oprócz naszej.. mamy jednodniowy plener
−.−
2 maj 22:29
SzymeQ: 
to jak po maturach do szkoły, czy inne klasy młodsze idą do szkoły
2 maj 22:31
uhu: Czyli to jest coś jak liceum profilowane 4−letnie ?
2 maj 22:31
Kejt: to zależy od nauczyciela malarstwa.. a moja to wariatka..czytaj: "malarka sztuki
współczesnej"..
2 maj 22:33