Stereometria
tom215: Wysokość prostopadłościanu o podstawie kwadratowej jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy.
Objętość prostopadłościanu jest równa 6√3. Wyznacz pole powierzchni całkowitej tego
prostopadłościanu.
2 maj 21:42
tom215: up
2 maj 21:48
uhu: V=a2*2a
V=6√3
2 maj 21:58
tom215: no włąsnei ja też tak załozyłem, widze ze ktoś podobnie do mnie myśli
wtedy a bedzie wynosic pierwiastek 6−tego stopnia z 3
a całe pole 10*pierwiastek 3−go stopnia z 3
ale jest gdzies bład bo w rozwiązaniu jest ze a=√3 a całe Pc = 30
pomoze ktoś?
2 maj 23:17
tom215: podbijam
2 maj 23:23
Kejt:

V=a
2*2a=2a
3
2a
3=6
√3
a
3=3
√3
a
3=
√27 /
2
a
6=27
a
6=3
3
a
2=3
a=
√3
P
c=2a*a*4+2a
2=8a
2+2a
2=10a
2=10*3=30
2 maj 23:31
tom215: dziekuje

kurcze faktycznie, gdzies zgubiłem 3 po drodze
3 maj 00:14