wyznacz wartości parametru
Misia ;) : Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x
2 +2mx−2m+3=0 ma dwa różne
pierwiastki należące do przedziału (−2,0)
Pomóżcie
2 maj 21:35
Nie jestem mądry: Δ>0
Δ= 4m
2 + 8m−12
4m
2+8m−12>0
i Rozwiązujesz
2 maj 21:37
kaa: to jest za malo. Dodatkowo do tej delty:
f(−2)<0
f(0)<0
−2<Xw<0
2 maj 21:39
Artur: kaa a przypadkiem nie f(−2) > 0 i f(0) > 0?
2 maj 21:41
Misia ;) : no wlasnie z tym mam problem, bo wyznaczylam ile juz ma rownac sie m tylko teraz nie wiem co
zrobic z tym przedzialem
2 maj 21:42
Nie jestem mądry: No tak dzięki
kaa zapomniałem
2 maj 21:42
kaa: Artur masz racje. Sorry jestem juz ladnie rozjechany
2 maj 21:42
M4ciek:
Takie powinny być :
Δ > 0
−2 < Xw < 0
f(−2) > 0 bo a > 0
f(0) > 0 bo a > 0
2 maj 21:44
WiemZeNicNieWiem: A moglibyście rozpisać skąd się wzięła postać 4m
2+8m−12 ? Bardzo proszę
2 maj 21:44
Nie jestem mądry: Δ= (2m)2−4*(−2m+3)
2 maj 21:45
Misia ;) : AAAa dziekuje

jestescie wielcy

Ta postac wziela sie z wyliczenia delty z poczatkowego rownania
2 maj 21:46
Kejt: delta z tego równania..
a=1 b=2m c=−2m+3
Δ=4m2−4(−2m+3)=4m2+8m−12
2 maj 21:46
WiemZeNicNieWiem: Aha kapuję
2 maj 21:51
heniek: to zeby obliczyc delte, musimy wylicz delte delty?
2 maj 22:29