uzupełnianie ciagow
Alicja K: Witam Serdecznie
mam polecenie:
uzupełnij nastepujace wartosci ciagow arytmetycznych
i dwa przyklady:
a1=5, r=−3 , a50=?
oraz a1=3, r=7 S11?
Jak to zrobić wprawdzie są wzory, ale nie za bardzo kumam moglby ktos wyjasnic?
2 maj 21:19
pafcio: an= a
1+(n−1)r w czym problem
2 maj 21:21
kaa: Do pierwszego:
a50=a1+49r=...
2 maj 21:21
pafcio: a50=−142
2 maj 21:23
Alicja K: jak
a50=5+(50−1)*−3
a50=5+147=−152?
2 maj 21:24
Romek: heh, to jest zadanie banał, wystarczy znać wzory KTÓRE JAK NAPISAŁAŚ ZNASZ
2 maj 21:24
Suiseiseki: w pierwszym wypadku musisz pomnożyc roznicę ciagu (liczba o która kazdy kolejny wyra ciagu
rozni sie od popredniego) razy 49 (bo pierwszy ra pojawia sie dopiero w 2 wyrazie ciągu) i
dodac to do pierwszego wyrazu.
2 maj 21:25
Alicja K: tzn dobrze jak pisze pafcio ale w odp mam −145?
a co z tym sn?
2 maj 21:25
Ireneusz: a50=a1+49r =>a50=−142
Do wzoru na sumę podstawiasz dane i ci wyjdzie (s11=418).
2 maj 21:25
pafcio: 73 w drugiem
2 maj 21:25
Suiseiseki: chociarz dobrze było by wiedziec, o co konkretnie pytasz, mechanizm myszlenia, czy algorytm
rozwiązania?
2 maj 21:27
Ireneusz: chociaż* o.O
2 maj 21:28
Alicja K: mechanizm myslenia, bo u mnie to akurat nawala
2 maj 21:29
pafcio: alicja zle bo 49 *(−3)= −147
2 maj 21:29
Alicja K: O
o pomocy
2 maj 21:29
pafcio: no no no ale to tylko zapewne wypadek przy pracy
2 maj 21:29
pafcio: ciagi sa trywialne tylko trzeba podstawic do wzoru i patrzec na znaki
2 maj 21:30
Alicja K: e kurde nie kumam

o ile to pierwsze to git, to to z tym sn, moglby ktos rozpisac?
Może Ty Pafcio

?
2 maj 21:32
pafcio: a moze
2 maj 21:33
Alicja K: to czekam

I dzięki
2 maj 21:33
pafcio: s11 czyli suma wszystkich 11 wyrazow
2 maj 21:33
Romek: 2.
S
11= U{6+(10)*7{2}*11
Po obliczeniach:
S
11= 38*11
S
11= 418
2 maj 21:33
Romek: W tej linijce powinno być tak:
2 maj 21:35
pafcio: a11= 3+(11−1)*7
a11=73
2 maj 21:35
Ireneusz: Pafcio masz obliczyć sumę 11, a nie wyraz 11...
2 maj 21:36
Romek: pafcio nie pytają się o a
11 tylko o S
11
2 maj 21:36
Romek: No uprzedził mnie Irek
2 maj 21:36
pafcio: oj tam oj tam
2 maj 21:37
Alicja K: dzieki
2 maj 21:38
pafcio: nie mam karteluszki zadnej i mnie sie troszki pokickalo
2 maj 21:39
Alicja K: jeszce mam ptyanko z loktami, to tez mi nie wchodzi

wylicz wysokosc lokat bankowych po czterech latach − wszystkie oprocentowania zostąły podane w
skali roku
wplata poczatkowoa −900pln
oprocentowanie −12%
okres kapitalizacji odstek − 6 razy w roku
kwota koncowa?
moglby, ktos z Was mi to tez tak ładnie rozpisać?
2 maj 21:39
pafcio: co prawda jestem absolwent ekonomii ale to tylko absolwent :%
2 maj 21:41
tom215: mozesz to rozpisać jako ciag geometryczny
a
1 wtedy wynosi 900
q= 12% / 6 = 2% czyli mozesz zapisać to jako 102% żeby lepiej mnozyc z a
1 czyli
wyrazów bedzie 4*6 czyli liczymy do a
24
a
n=a
1 *(q)
n−1
a sume to masz tez wzór
wyrazó bedzie 24 czyli n=24 q masz i a1 też masz
2 maj 21:47