objetosc graniastoslupa
anaa: podstawa graniastosłupa prostego jest romb,ktorego bok ma 2 cm długości,a jeden z kątów
wewnętrznych miarę 120 stopni.wysokość graniastoslupa jest rowna 5√3 cm. oblicz
objętość tego graniastoslupa.
26 lut 17:35
anaa: podstawa graniastosłupa prostego jest romb,ktorego bok ma 2 cm długości,a jeden z kątów
wewnętrznych miarę 120 stopni.wysokość graniastoslupa jest rowna 5√3 cm. oblicz V
26 lut 17:36
Eta: Liczę to banalne zadanko!
26 lut 17:51
Eta:
Jeżeli jeden z kątów ma miarę 120o --- to kąt rozwarty
to miara kata ostrego jest = 60o
pole rombu jest:
P= a*a *sin60o sin60o = √3 /2
wiec P= 4*√3/2 = 2√3cm2
V= P*H V= 2√3 * 5√3 = 10*3 = 30 cm3
26 lut 17:54