;d
pafcio: jak mam cos wykazac to co ja biedny mam poczac w takiej sytuacji

for example: wykaz ze
jezeli k>0 to rownanie x
2 +k(x−1)=0
2 maj 21:10
kaa: to co rownanie?
2 maj 21:13
pafcio: ahaaaa hahahaa c.d ma dwa pierwiastki
2 maj 21:14
Suiseiseki: to na pewno jest cała treść?
2 maj 21:14
pafcio: jak mam cos wykazac to co ja biedny mam poczac w takiej sytuacji for example: wykaz ze
jezeli k>0 to rownanie x2 +k(x−1)=0 ma dwa pierwiastki

no juz jest cala tresc
2 maj 21:15
Suiseiseki: bierzesz jako a współczynnik przy x2, jako B, k, i jako C −k, szkuasz z tego delty, i
sprawdzasz, czy jest wiekrza od 0.
2 maj 21:16
kaa: a wiec;
x2+ kx −k=0
Licze delte aby sprawdzic ile ma pierwistkow. Jezeli Δ>0 to dwa Jezeli Δ<0 to zero jezeli Δ=0
to jeden podwojny.
Δ=k2 +4 a to zawsze wieksze od zera wiec rownanie to ma dwa pierwiastki.
2 maj 21:16
Suiseiseki: Δ=k2 +4k
chyba tak powinno byc?
2 maj 21:18
pafcio: a to takie micyje
2 maj 21:18
pafcio: tak tak masz racje
2 maj 21:19
Kejt:

x
2+k(x−1)=0
x
2 + kx −k =0
równanie ma dwa pierwiastki jeśli Δ≥0
więc:
k
2−4*(−k)≥0
k
2+4k≥0
k(k+4)≥0
k=0 v k=−4
k∊(−
∞;−4>∪<0;+
∞)
dla tego przedziału to równanie ma dwa pierwiastki
dokładamy warunek, że k>0 i eliminujemy jeden przedział. Wychodzi:
k∊(0;+
∞)
czyli jest to zgodne z prawdą..
2 maj 21:21
ewela: Wskaz,ze jezeli k>0 to rownanie x+k(x−1)=0 ma dwa miejsca zerowe
14 mar 08:33
Janek191:
Przepisz porządnie równanie
14 mar 09:23