Równanie sześcienne
maturzysta: nie umiem rozwiązywać równań sześciennych. kwadratowe luz, ax4+bx2+c tez luz.
Mam takie cos x3+x2−10x+8=0 i nie wiem co zrobić. Nie chce rozwiązania tylko wskazówki
uniwersalnej. Pasujące do większości tego typu równań.
2 maj 21:01
uhu: szukasz pierwszego pierwiastka a później dzielisz przez (x−a) gdzie a jest typ właśnie
pierwszym pierwiastkiem w twoim równaniu to 1
2 maj 21:04
Mila: pierwiastek jest dzielnikiem wyrazu wolnego .Sprawdzasz jaka liczba jest pierwiastkiem
podstawiając za x dzielniki 8.Jeżeli wyjdzie 0 to liczba jest pierwiastkiem
2 maj 21:09
maturzysta: Aha, czyli za x podstawiam dzielniki wyrazu wolnego (tutaj 8) i jak wyjdzie 0, to mam jeden
pierwiastek (a) pozniej dziele (x−a) i powinno mi wyjsc (bx
2+cx+d)(x−a)=0 Dobrze mysle ?
3 maj 16:07
Godzio:
Tak

W Twoim wypadku nawet (x
2 + bx + c)(x − a)
3 maj 16:09
b.: dodam tylko, ze to nie jest metoda naprawde uniwersalna, ale powinna zadzialac z zadaniami
maturalnymi (w ktorych wielomiany sa odpowiednio dobrane)
3 maj 16:12
banana: n3−3n2−4=−12
20 mar 17:16
Krzysiek : n3−3n2+8=0 i jedziesz dalej −−−−−−−poszukaj pierwiastkow wsrod dzielnikow wyrazu wolnego
−czyli 8
20 mar 19:49