równanie ważne!!
SzymeQ: Rozwiąż równanie:
[log2(m2−1)]=3
Te [] to wartość bezwzględna
2 maj 20:35
uhu: SzymeQ widzę ostre kucie przed maturą

od rana do wieczora ^^
2 maj 20:38
uhu: ja bym to rozpisał, log2(m2−1)=3 v log2(m2−1)=−3
log2(m2−1)=3 dla log2(m2−1)>0 → log2(m2−1)>log21
spróbuj dokończyć chyba powinno wyjść
2 maj 20:46
M4ciek:
log2(m2 − 1) = 3
Df :
m2 − 1 > 0
(m − 1)*(m + 1) > 0
m ∊ (−∞,−1)∪(1,+∞)
log2(m2 − 1) = 3
23 = m2 − 1
0 = m2 − 9
0 = (m − 3)*(m + 3)
Odp : m = 3 v m = −3
2 maj 20:48
SzymeQ: a wiesz podstawowe wiadomości z rozszerzenia umiem, jak jakieś skomplikowane to już gorzej, ale
jeszcze mam czas

Popatrzę właśnie tak podobnie myślałem
2 maj 20:49
SzymeQ: Tak maciek to też zrobiłem, tak jak ty ale pomijasz jeszcze 2 możliwość bo w odpowiedziach:
| | 3√2 | | 3√2 | |
m=3 ∪ −3 ∪ − |
| ∪ |
| |
| | 4 | | 4 | |
takie są odpowiedzi popatrzę jeszcze sposobem uhu czy wyjdzie
2 maj 20:56
Jakub: Druga możliwość to
log
2(m
2−1) = −3
m
2−1 = 2
−3
m
2−1 =
18
m
2 =
18+1
m
2 =
98
| | 3 | | 3 | |
m = |
| lub m = − |
| |
| | 2√2 | | 2√2 | |
| | 3√2 | | 3√2 | |
m = |
| lub m = − |
| |
| | 4 | | 4 | |
2 maj 21:13
M4ciek:
A co to jest u Ciebie [< − >] wartość bezwzględna ?
2 maj 21:18
SzymeQ: dzięki chyba kończę na dziś bo już nie myślę dzięki jeszcze raz
2 maj 21:21
M4ciek:
To była wartość bezwzględna ...
2 maj 21:22
SzymeQ: M4ciek:
"równanie ważne

SzymeQ: Rozwiąż równanie: [log2(m2−1)]=3 Te [] to wartość bezwzględna"
Napisałem w temacie:
Te [] to wartość bezwzględna

ale i tak dzięki
2 maj 21:22
M4ciek:
No to fajnie ,że o tym wiedziałem

Wartośc bezwględna to dwie pionowe kreski , a nie nawiasy
2 maj 21:26
SzymeQ: Napisałem, widzę że dużo mamy wspólnego razem, nie doczytujemy tematów zadań

Nie mogłem znaleźć to zastąpiłem czym innym wart. bezw,.
2 maj 21:27
M4ciek:
ee nie czytałem tego

Wartość bezwzględna to drukowana litera
i
2 maj 21:41
SzymeQ: Wiem, ale nie myślałem przy przepisywaniu
2 maj 22:34
ginger: √11−4√7
przedstaw w postaci x+yp7
17 lis 12:23
zajaczek13: 3(2x−2)2−4(−3+2x)2−3(2x−3)∙(2x+3)
11 lut 18:05
anna: log (3x−1)=3
4 sty 20:00
5-latek: 3x−1>0
103= 3x−1 z definicji logarytmu
4 sty 20:02
anna: x3+3x2−25x−75=0
4 sty 20:16