matematykaszkolna.pl
. Epo: MATURA ROZSZERZONA 2011 Jak myślicie, co będzie w tym roku na maturze rozszerzonej ?
2 maj 20:15
Mateusz: pewnie list i pocztówka
2 maj 20:16
SzymeQ: myślę że list formalny, albo wszystkie cz. Dziadów
2 maj 20:17
Matt: hahaha! Stawiam na jedno − dwa zadania których nie tknę. Będą wielomiany. Może ciągi... Trochę funkcji.. No i prawdopodobieństwo.
2 maj 20:17
Sage: dużo łez, nerwów, walki do ostatniego, złamanyh losów, A posriod tego dramatycznego pejzażu kilkanascie cieszacych sie z wygranej geniuszy. :3 Czyli bedzie to co zawsze.
2 maj 20:18
Ireneusz: Bankowo stereometria Może jakiś rysunek z obliczaniem kątów... I pewnie też 2 zadania z uzasadnij (bleeh).
2 maj 20:19
SzymeQ: To tak wielomiany ok, trygonometria mi leży, bo dużo wzorów a nie lubię patrzeć w tablice emotka Jeżeli będzie jakieś opisowe jakieś zagmatwane to też pewnie w połowę spierdzielę emotka
2 maj 20:19
Mateusz: Oblicz różnicę prawdopodobieństw dostarczenia listu poleconego a priorytetowego i ustal koszt znaczka jak nic pewniak
2 maj 20:20
SzymeQ: dowciapni wszyscy, a po maturze będzie płacz i zgrzytanie zębami
2 maj 20:21
M4ciek: Wielomiany,Ciągi, Wg mnie : Logarytm bo dawno nie było, Stereometria,Prawdopodobieństwo,Jakieś równanie trygonometryczne czyli standard
2 maj 20:21
Matt: Nie, nie, bez trygonometrii...
2 maj 20:23
Epo: Chodziło mi o matematykę oczywiście Zadania są zawsze po jednym z każdego działu. Pewnie jak zwykle najtrudniejsza będzie stereometria (łatwo o pomyłkę przy skomplikowanych liczbach). Może się też niestety pojawić zadanie z własności prawdopodobieństwa czego zbytnio się jeszcze nie nauczyłem
2 maj 20:23
Kox: Tak jak też pisał M4ciek, może też być niestety też jakieś równanie z logarytmami. Może jakieś równianie logarytmiczne z parametrem ?
2 maj 20:26
Matematyk: Mogą być logarytmy z parametrem na maturze rozszerzonej czy nie ?
2 maj 20:37
wolfy: rysunek
 π 
Wykaż że suma miar kątów XAY, XBY, XCY i XDY wynosi

4 
Co powiecie na takie zadanie? ^^
2 maj 20:38
M4ciek: No ja bym Wolfy poszedł dalej.
2 maj 20:41
Kamil: Hahaha. Maciek. rozbrajasz mnie z twoimi tekstami
2 maj 20:56
bart: @wolfy pokażesz ?emotka
2 maj 20:58
Suiseiseki: Wolfy: Z funkcji trygonometrycznych da sie wykazac, chyba..
2 maj 20:58
wolfy: jakbym mial to zrobic to zalozylbym ze |xy| to a pozniej bym kazda dlugosc bokow znalazl pozniej tw cosinosow i chyba by wyszlo c'nie? xD
2 maj 21:00
bump: licze ze zadania beda podobne do tych z matury 2010 bo wiem jak zrobic xD a jak wyskocza z czyms takim ze nawet nie zrozumiem polecenia to mam lipe
2 maj 21:01
2 maj 21:04
Matematyk: Odpowie ktoś na moje pytanie ?
2 maj 21:12
Ireneusz: Z tego co pamiętam to tak. Ale upewnij się czytając informator z cke.
2 maj 21:13
SzymeQ: matematyk: tak mogą być popatrz w wymagania: https://matematykaszkolna.pl/strona/informator.html
2 maj 21:14
Matematyk: Mam nadzieję, że takiego zadania nie będzie. Najlepiej to żeby w ogóle logarytmów na maturze rozszerzonej nie było emotka
2 maj 21:20
bump: jak dadza zadanie tego typu: https://matematykaszkolna.pl/strona/2522.html to leze bo zobaczcie na ta odpowiedz dla mnie taka odpowiedz to nie odpowiedz ja musze miec konkretny wynik a jak mam takiego to sie gubie
2 maj 21:21
kox: Niestety zawsze przynajmniej jedno zadanie musi być dość trudne, żeby nie było zbyt dużo osób mających 100 % emotka
2 maj 21:26
bump: licze na was ze jak wroce w czwartek to wy juz tu rozwalicie wszystkie zadania jakie byly na maturze zebym wiedzial co i jak zrobilem czy dobrze czy zle emotka
2 maj 21:36
kaa: Wydaje mi sie, ze tak z 8 zadan bedzie na schemat. reszta na myslenieemotka
2 maj 21:38
kox: Na interii, onecie itp będą niedługo po maturze emotka
2 maj 21:38
Ireneusz: Sądzę, że maturzyści, którym dobrze pójdzie rozszerzenie (daj Boziu, żebym był wśród nich ) będą świętować gdzieś z zimnym piwkiem I nie będą od razu robić zadań
2 maj 21:39
kox: Na myślenie zazwyczaj są zadania z geometrii. Można by też zaliczyć kombinatorykę emotka
2 maj 21:42
kaa: a to napewno zimne piwo plener heh dodatkowy jakis dowod z planimetrii, jakas ciezka stereo i cos do udowodnienia. To moje typy na ciezkie zadania
2 maj 21:45
Rivi: Panie i Panowie, najpierw róbcie łatwe, potem możecie przeznaczyć pozostałe 2 godziny na te parę trudniejszych i jest si
2 maj 21:46
Ireneusz: Ja jestem pewien, że przez swoje pismo rozłożę się jak żaba na liściu na zadaniu z stereometrii D:
2 maj 21:48
Ireneusz: Ale najpierw Panie i Panowie musimy stać się humanistami w środę ^^
2 maj 21:50
Rivi: A właśnie... rysunki mogą być ołówkiem czy też trzeba je długopisem poprawić?
kaa: Rivi to jest taktyka znana kazdemu gorzej jak przez te 2h nic do glowy nie wpadnie
kaa: Tylko dlugopis!
Ireneusz: Nie można na maturę nawet wnieść ołówka... Wszystko czarnym długopisem
2 maj 21:51
kox: I dobrze. Ja zawsze wszystko rysowałem długopisem
2 maj 21:52
kaa: Mozesz wniesc, juz nie przesadzajmyemotka najlepiej napisac olowkiem na brudno zeby pozniej obejsc sie kreslenia calego arkusza
Ireneusz: Pan Jakub mógłby pomyśleć nad jakimś czatem z boku, zamiast tak offtopwać w temacie
uhu: humana musisz napisać na 30 % co jest b. proste, a matme trzeba na max więc ....
2 maj 21:53
Rivi: to słabo bo wolałbym pomazać ołówkiem, a potem poprawić, jak już rys jest si − no bo długopisem się machnie jakiś kąt czy oznaczenie i koniec
kox: Dokładnie, przydał by się czat
kox: A chusteczki mogę brać jak mam katar ? Czy mogą się o to przyczepić ?
2 maj 21:54
kaa: Ravi to rob takemotka Ja tez mam to w planach, z racji tego ze czesto gdzies robie bledy w obliczeniach
2 maj 21:55
Rivi: Kox, proponuję użyć czegoś do nosa, otrivin, sudafed czy inne badziewie emotka Po co ma Cię rozpraszać. Hmm, patrzę, i faktycznie, ołówka wnieść nie można... w takim razie... cyrklem?
2 maj 21:58
mika: wlasnie mozna wniesc cyrkiel ?
2 maj 21:59
mika: i gdzie sa dokladne info co mozna miec ? emotka zapodacie linka emotka?
2 maj 21:59
kaa: sie przejmujecie olowkami. Zabiora je wam?
2 maj 22:00
mika: nie wpuszcza z ołówkiem emotka w ten sposob to dziala
2 maj 22:02
wolfy: Linijka Czarny dlugopis, cyrkiel na ktory mozna dac dlugopis, dowod osobisty ^^
Ireneusz: Najlepiej mieć cyrkiel do którego można wsadzić długopis emotka Mi na próbnej Pani zabrała i długopis i wodę...emotka
Ireneusz: ołówek*
2 maj 22:03
wolfy: Ireneusz: moze spragniona byla ^^
2 maj 22:03
mika: czyli cyrkiel z ołówkiem odpada? taki na wklady ?
2 maj 22:04
kaa: Pisales paznokciem?
kox: Wody to wiadomo, że nie powinno być, bo można etykietę np wydrukować a tam dać jakieś ściągi i przykleić do butelki
wolfy: yhy niestety...
Rivi: musi być linijka, czy może być ekierka? takiego cyrkla to ja nie posiadam...
kox: Kółka można też robić odręcznie chyba. Raczej nie odejmą za to punktów
2 maj 22:05
Artur: można cyrkiel taki z ołówkiem, ale żeby nic poza kołami nie rysować ołówkiem. i jedną chusteczkę którą położysz na stoliku, tak nam mówili
2 maj 22:05
wolfy: moze byc dowod osobisty, co prawda krotka linijka ale zawsze cos ^^
2 maj 22:06
Rivi: Ja na próbnej robiłem rysy ołówkiem to potem miałem w pip na czerwono, że nie wolno ale myślałem, że to dlatego, że z rozpędu parę prostych wyrażeń też nim napisałem
Ireneusz: I co bym na butelkę nakleił Kartę wzorów mam, a na podstawę nic więcej nie potrzeba... Chyba że się bała, że będę miał tam telefon do przyjaciela jako koło ratunkowe xD
Artur: musi być linijka prosta, bez żadnych ślaczków itp xP
M4ciek: Ja tam na maturze będę pisał ołówkiem po brudnopisie bo miejsca mi często brakuje , po brudnopisie to sobie możesz nawet markerem rysować A potem wystarczy ,że sobie zgumuje i mam miejsce emotka
2 maj 22:07
Epo: Może sposób w jaki robi się jakieś zadanie lub co, takie wymagania i już emotka
2 maj 22:07
Rivi: argh... mam tylko 40 cm linijkę >.> ekierką się oporządzam
2 maj 22:08
M4ciek: Bez tabliczki mnożenia na niej... Bo i takich widziałem
Jan: Musze przejrzeć ten informator, bo się okazuje, że powtarzam sobie rzeczy, których nie ma być na maturze
Epo: A co sądzicie o karcie ze wzorami ? Moim zdaniem jest przez to dużo za łatwo, niektóre wzory to wypada znać.
2 maj 22:09
Rivi: haha, z tabliczką mnożenia to już miazga na rozszerzenie xD
2 maj 22:09
Epo: Też tak przerabiałem Jan, np indukcję matematyczną
2 maj 22:10
m33: słyszałem, ze ma byc dodawanie, ale to chyba plotki
2 maj 22:11
Jan: no, ale zauważ, że na karcie i tak nie ma wszystkich wzorów, więc coś tam jednak trzeba kojarzyć, np. na prostopadłość lub równoległość wektorów. Ale i tak brakuje takiej "karty wzorów" na maturę z Polaka − np. kto w jakiej lekturze występował
2 maj 22:12
Rivi: Mi się wydaję, że karta wzorów jest ok. No może rozpisanie funkcji kwadratowej jest np przegięte, no ale cóż... trzeba brać pod uwagę, że jest ona również dla tych, co mają problem z 30% na podstawie... (acz nie wiem, czy takie osoby potrafią dobrze z tych wzorów skorzystać). Ale też potrafi wyratować, jak nie ma się pomysłu na rozwiązanie czegoś, np jakichś udowodnień, czy z planimetrii. Sobie przeglądasz rysunki i zależności i coś może podpasować
2 maj 22:13
Ireneusz: Jan całkowicie się z Tobą zgadzam... Skąd taki prosty człowiek jak ja, ma wiedzieć o co chodziło Werterowi...
2 maj 22:14
Jan: Dokładnie, a dowody z geometrii (przynajmniej dla mnie) to rzeźnia.
2 maj 22:14
3mps!: to moze takie zadanie na poprawe humoru sin(x + π6)sin(x − π6) = 12 dla x ∊ < 0, 2π > jak sie do tego zabrac skorzystałem juz ze wzoru na sume i roznice (sinxcosπ6 + cosxsinπ6)(sinxcosπ6 − cosxsinπ6) = 12 (32sinx + 12cosx)(32sinx − 12cosx) = 12 34sin2x − 14cos2x = 12 co dalej.................. czy moze mi ktos pomoc
2 maj 22:16
Rivi: jedynka trygonometryczna sin2x=1−cos2x
2 maj 22:18
Ireneusz: Ja bym skorzystał z jedynki trygonometrycznej...
2 maj 22:19
3mps!: a czy wczesniej musze pomnozyc obustronnie przez 4
2 maj 22:20
Rivi: Ciekawe... korzystasz ze wzorów funkcji sumy i różnicy, a z jedynki nie?
2 maj 22:21
bump: a ja bym nie wiedzial co ma zrobic i bym nie doszedl do tego momentu dziekuje
Ireneusz: Bez różnicy prawdę mówiąc. Jak nie lubisz operować na ułamkach to pomnożyć nie zaszkodzi emotka
Rivi: nie musisz, po prostu zamiast sin wstawiasz nawias z tym i przemnażasz. Albo za cos, jak kto lubi
2 maj 22:22
JaJa: sin[(x+π6)(x− π6]=12 sin[x2−(π6)2]=12 A moze tak
2 maj 22:23
ceaser I: nie musisz ale uprości to sprawe emotka
2 maj 22:23
3mps!: spoko juz rozumiem musze zrobic cos takiego cos2x = 1 − sin2x czy tak i to podstawic
2 maj 22:24
Rivi: JaJa nie wolno tak robić.
2 maj 22:26
3mps!: JaJa niewiedziałem ze tak mozna zrobic jesli chodzi o druga linijke twojego zapisu
JaJa: RiVi prosze o wyjasnienie
Jan: Inna sprawa, kojarzy ktoś wzór na odległość dwóch równoległych prostych?
2 maj 22:27
Ireneusz:
|C1−C2| 

A2+b2 
2 maj 22:30
3mps!: dzieki za pomoc a jak uwazacie czy zadanie z jednokładnoscia moze sie trafic na tego rocznej maturze z matematyki
2 maj 22:31
Epo: Można samemu łatwo to obliczyć bez korzystania ze wzoru
2 maj 22:31
Epo: Takiego zadania na 99 % nie będzie 100 post w temacie
2 maj 22:32
Rivi: Bo to jest sinα+sinβ, więc nie możesz wyciągać sinusa przed nawias... bo to nie jest liczba określająca ten sinus (tak jak "5" w 5sinx np) nie wiem jak to wyjaśnić... Dwie proste równoległe − bierzesz dowolny punkt leżący na jednej z prostych i liczysz jego odległość od tej drugiej wzorem na odległość punktu od prostehj
2 maj 22:32
bump: Pogratulujcie mi Czy to zle ze w czwartek pisze rozszerzenie a tego zadania z tymi sinusami od 3mps bym nawet nie ruszyl bo nie wiedzialbym jak? xD
2 maj 22:33
Ireneusz: Prawdę mówiąc jak robiłem arkusze do rozszerzonej, to może były ze 3 zadania z jednokładności. Więc uważam, że nie będzie, ale znając moje szczęście to będzie
2 maj 22:33
Patysia: Szkoda, że na wzorach nie ma funkcji trygonometrycznych tzn sin α = a/c itp Nigdy tego nie pamietam xD
2 maj 22:36
3mps!: to lepiej zeby było bo sa dosyc łatwe wystarczy zapamietac tylko wzor no to wedlug mnie powinienes zaczac sie chyba uczyc to zadanie jest za 4 pkt wiec w sumie bardzo latwe
2 maj 22:37
Patysia: Jan nie głupi pomysł z tą kartą na polski i imionami bohaterów hehe
Rivi: Bump, masz te wzory w tablicach, wystarczy podstawiać
3mps!: Patysia do czego ten wzor sluzy
2 maj 22:38
Ireneusz: Patysia jest ten wzór w tablicach... tylko, że on jest przedstawiony yr
2 maj 22:38
Rivi: Jej chodzi o rozmieszczenie sin cos tg w trójkącie prostokątnym też myślałem nad tym dłuższą chwilę xD
2 maj 22:39
3mps!: a to juz wiem o co chodzi juz sie przestraszyłem
2 maj 22:40
Patysia: No właśnie dokładnie o to na próbnej sobie narysowałam to na linijce, ale teraz to juz chyba nie przejdzie xD
2 maj 22:43
Ireneusz: A właśnie, może spiszemy w jednym miejscu wzory których nie ma w tablicach a mogą się przydadzą na maturze rozemotka typu: Twierdzenie Ptolemeusza.
2 maj 22:43
bump: Ireneusz Kogo?
2 maj 22:44
2 maj 22:45
Patysia: Pierwsze słyszę
2 maj 22:45
Patysia: Wzoru na droge, prędkośc i czas też nie ma we wzorach No ale to chyba, każdy zna. Chociaż...
2 maj 22:46
Rivi: Jak przerabiałem zadania to nie spotkałem się z potrzebą użycia tego...
3mps!: skad wy zanie takie twierdzenia
Ireneusz: Różne rzeczy można znaleźć w internecie jak trzeba powtarzać do maturki z polaka
2 maj 22:48
Ireneusz: Bo nam każą jechać schematami i ograniczać się do kliku wzorów... A gdzie nasz ułańska fantazja i kreatywność?
2 maj 22:49
Rivi: A sprzątanie w domu wydaje się bardzo kuszącą alternatywą?
2 maj 22:49
3mps!: robi ktos jeszcze arkusze do matury z was z maty rozszerzonej jak myslicie czy dam rade zrobic do czwartku 20 arkuszy
2 maj 22:51
Rivi: Tia... na próbnej miałem odejmowane pkt bo nie miałem po schemacie, a wynik wychodził dobry− bo nie zrobiłem tego wzorem na sumę ciagów, bo nie przekształciłem jak trzeba, tylko zrobiłem inaczej kiedy wartość min. No ale to też nie sprawdzali egzaminatorzy cke, wiec moze dlatego... Uczyłem się sam rozszerzenia całego, więc nie zawsze wiem jaki jest schemat
Patysia: rysuneka = a
 1 
b =

a
 2 
 a 3 
c =

2 
Często się przydawało
Epo: Jest wiele ciekawych twierdzeń z matematyki elementarnej (takiej co my się uczymy). Polecam poprzeglądać wikipedię
2 maj 22:52
Maturzystka: Podziwiam zdających rozszerzoną matmę! emotka i powodzenia oczywiscieemotka
Rivi: niby można dać radę, ale... ja już przerobiłem tyle, że ciągle się powtarzają z zadania.info chyba wszystkie, z poprzednich lat te tutaj zamieszczone, i ucząc się praktycznie całą Kiełbasy 2 części
bump: Znam ten bol w szkole tylko podstawa a do rozszerzenia trzeba samemu.emotka
2 maj 22:53
Rivi: Wybrało się samemu taką szkołę, młody głupi byłem teraz trochę starszy i też głupi. Planuję iść na studia na matematykę to jeszcze się podowiaduje tylu twierdzeń, że mi zbrzydnie
2 maj 22:54
3mps!: no ja tez jade na zadaniach.info
2 maj 22:54
Rivi: oczywiście wszystkie arkusze tam zawarte, nie pojedyńcze zadania to by był hardcore
2 maj 22:55
3mps!: fajnie sa bo sa rozwiazania a nie tylko same odpowiedzi
2 maj 22:55
bump: Jestem troche zly na siebie bo niby kupilem dwie czesci Kielbasy a w ogole nic nie zrobilem bo juz na tych zadaniach wprowadzajacych mi sie odechcialo wiec slaby wynik bedzie moja wina i niestety nie mam jak sie usprawiedliwic
2 maj 22:56
3mps!: pojedyncze zadania to tylko z trzema czerwonymi gwiazdkami robilem no i z zoltymi
Epo: Rivi, kup lub wypożycz książki przygotowujących do konkursów z matematyki jeśli "zwyczajne" zadania już opanowałeś emotka
3mps!: ja tez mam w domu kielbase 2
2 maj 22:57
3mps!: ja tez mam w domu kielbase 2
2 maj 22:57
Rivi: teraz już do czwartku raczej już sensu nie ma kupować emotka a później... zaraz po maturach śmigam do Anglii na 4 miechy na spokojny byt studencki zarobić emotka Acz zabrać taką książkę nie głupie
2 maj 23:01
Epo: Dobre są podobno "Złote rybki w oceanie matematyki" i "zadania z olimpiad matematycznych z całego świata". Jeśli chcesz iść na matematykę to na pewno się to przyda. Do tego pasowałoby się pouczyć takich rzeczy jak granice, indukcja, czy pochodne przed studiami. Bo łatwo nie jest, trzeba się systematycznie uczyć.
2 maj 23:03
Rivi: Zdaję sobie z tego sprawę, zwłaszcza, że granice i pochodne do niedawna były obowiązkowe, a nie sądzę, żeby ich wymaganie rozciągnęli w czasie na studiach − acz nie są one trudne. Co prawda poza proste pochodne i granice inne niż dążące do nieskończoności nie wnikałem, ale nie jest to rzecz trudna, ot trochę obycia wymaga. Dziękuję, za tytuły emotka
2 maj 23:07
Rivi: I uważam za bzdurę usunięcie ich z programu rozszerzonego... w końcu rozszerzenie nie jest dla wszystkich... a zadanie typu "funkcja h określona wzorem h(x)=x3+2x−3. Wykaż, że jeśli a,b∊R i a<b, to h(a)<h(b). zamiast dziesięciu linijek skomplikowanych przekształceń, można zrobić w jednej wyliczając pochodną... to nawet mi się od razu w oczy rzuciło gdzie na pochodne poświęciłem wtedy może z godzinkę dla czystej ciekawości
2 maj 23:10
Rivi: I to najbanalniejsza pochodną jaka może być... i chyba nawet z tego by zrobiło to więcej osób (nawet z podstawy) gdyby tylko wiedziały, że tak można, niż przekształcając to
2 maj 23:11
Epo: Też uważam, że nie powinni okrajać poziomu rozszerzonego, no ale trudno. Poziom podstawowy też powinien być troszkę trudniejszy. Jak to mawiał Janusz Korwin−Mikke, celem matury jest odsiew − słabi uczniowie nie powinni iść na studia. Mamy przesyt studentów którzy nic nie potrafią.
2 maj 23:21
3mps!: Punkty A=(9,12) oraz B=(5,10) leżą na okręgu, którego środek leży na prostej o równaniu x + y + 3=0. Wyznacz równanie tego okręgu.
2 maj 23:25
Rivi: U brata na budowie (jest zastępcą kierownika, po studiach zaraz) jest jeden robotnik, od "podawania cegieł" ... po Politechnice Gdańskiej (coś z wydziału mechanicznego). To smutne jest. Cóż... dobre kierunki mają wysoki próg, na jakieś niszowe bywa, że i mają mniej chętnych niż miejsc. Albo progiem jest 40% z podstawy
2 maj 23:25
Rivi: 3mps, S=(x,−x−3) liczysz odległość AS oraz BS porównujesz je i wychodzi emotka
2 maj 23:26
Rivi: tzn AS=BS bo są to promienie tego okręgu. Tak wyznaczysz współrzędne środka, potem promień to długość AS czy tam BS i wzór można klecić
2 maj 23:27
Epo: Rivi, gdzie zamierzasz studiować tą matematykę jeśli można wiedzieć ?
2 maj 23:33
Rivi: Na Politechnice Gdańskiej. Ewentualnie wchodzi jeszcze w grę uniwersytet (Gdański), ale najprawdopodobniej na PG, bo słyszałem, że lepiej (i trudniej, ale coś za coś, w końcu nie idzie się tylko dla papierka).
2 maj 23:34
Epo: Pewnie jesteś znad morza, dlatego tam zamierzasz iść Bo tak to najlepsze w Polsce jeśli chodzi o matmę to Uniwersytet Warszawski i UJ emotka
2 maj 23:41
Rivi: Tak, mieszkam kilkanaście km od Gdańska, więc automatycznie tutaj muszę atakować. O kosztach studiowania w Warszawie wolę nawet nie myśleć. Ja ewakuuję się na dziś, dobranoc wszystkim życzę emotka
2 maj 23:45
Epo: Dobranoc emotka
2 maj 23:47
SzymeQ: Ja też spadam, narka wszystkim
2 maj 23:51
SzymeQ: A propos: Rivi ja mieszkam w okolicach Krakowa, wybieram się na politechnikę krakowską i też mówią wszyscy że PK i PG najlepsze uczelnie techniczne w Polsce
2 maj 23:53
Stan: Nieprawda
2 maj 23:57
Stan: Najlepsza uczelnia w Polsce to PW
2 maj 23:57
SzymeQ: Byłem ostatnio na Politechnice w Krakowie na wykładach. Organizowane przez moją szkołę i mówili że walczą właśnie z PG o miano najlepszej uczelni w Polsce. W jakimś tam zestawieniu w gazecie była na równi z PG
2 maj 23:59
SzymeQ: a skąd masz takie info., że politechnika w stolicy chyba tylko tyle emotka a najlepsza uczelnia w ogóle to pewnie Uniwersytet Waw−y, bo ja słyszałem że UJ, ale to trzeba poszukać na necie, bo te zestawienia to wszystkie się różnią.
3 maj 00:01
Epo: Już AGH jest lepsze od Politechniki Krakowskiej emotka
3 maj 00:11
Epo: Najlepsza techniczna to PW, zgadzam się z Stanem.
3 maj 00:13
;): Dokładnie PW najlepsza jest
3 maj 00:17
SzymeQ: a ja się założę o 100 zł., że PK jest już na pewno lepsza od AGH i zaryzykuję że od PW też. Będzie mi się nudzić to gdzieś poszukam zestawień, ale to tak jak mówię jedne od drugich będą się różnić. Niech każdy sobie myśli co chce, ja wiem swoje
3 maj 00:22
Murzynek: AGH i tak rzadzi bezwzględnie.
3 maj 00:23
tom215: własnie przydałoby sie zestawienie/ranking uczelni AGH, PW, moze jeszcze inne polibudy biore pod uwage PW, AGH, PŚ, UR kraków wiec miałbym pogląd jakis
3 maj 00:27
Raul: Szymeq, to że byłeś tam na jakiś wykładach i nagadali Ci, że jest to najlepsza uczelnia, to nie znaczy, że tak jest emotka Na pewno PK nie jest lepsze od PW ani AGH.
3 maj 00:34
tom215: na AGH matme trzeba umiec bo to podstawa tam, nie wiem jak jest na innych uczelniach
3 maj 00:37
wolfy: widzialem ranking uczelni technichnych − dostepny na strone politechniki warszawskiej, nie wiem skad macie te informacje lecz wg tamtego rankingu najlepsza byla politechnika warszawska pozniej wroclawska, agh itp itd... http://www.pw.edu.pl/content/download/19965/166113/file/techniczne.pdf
3 maj 00:45
Kamil: co wy gadacie... AGH, PW, PK , nie umywa się do Politechniki Śląskiej. Jedyna uczelnia techniczna która moim zdaniem przewyższa poziom to WAT Warszawski.
3 maj 00:46
Adam: Politechnika gliwicka, to najgorsza rzecz jaka moze byc
3 maj 00:47
Obóz Koncentracyjny: Czemu tak sądzisz Adam
3 maj 00:48
Adam: a bo im mniej konkurencji, tym latwiej dla mnie
3 maj 00:49
Adam:
Raul: Tak jak pisałem, PK gorsze od AGH, PW a także innych uczelni emotka Wrocławska zdaje się, że urosła w siłę emotka
3 maj 00:50
tom215: no to już mniej wiecej wiem, tylko zastanawia mnie dlaczego akurat taka zbieżnosc wystapiła ze na stronie PW jest ranking w którym oni prowadząemotka
3 maj 00:50
tom215: ten wzór już znałem w 2 klasie na geodezji uczyli mnie o nim
3 maj 00:51
Obóz Koncentracyjny: po za tym jest w tablicach maturalnych
3 maj 00:51
Raul: We wszystkich rankingach chyba prowadzą
3 maj 00:52
wolfy: Wzor brahmagupty? nie ma ich w tablicach jest tylko wzor herona dotyczacy trojkata...
3 maj 00:56
Raul: http://www.perspektywy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2667&Itemid=717 Tu jest ranking wszystkich uczelni, nie tylko technicznych. PK dopiero na 30 miejscu Dziwi mnie też obecność Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu na 3 miejscu.
3 maj 00:56
wolfy: raul to jest ranking uczelni akademickich a ten co ja podalem to jest ranking tylko technicznych uczelni emotka
3 maj 00:59
Raul: Wiem, dlatego napisałem przecież: "Tu jest ranking wszystkich uczelni, nie tylko technicznych"
3 maj 01:01
wolfy: Chodzilo mi o to ze pk na 30miejscu a un. A Mickiewicza na 3 ^^
3 maj 01:02
tom215: ciekawe na podstawie jakiego kryterium to oceniają, szkoły średnie na podstawie matury, a wyższe na podstawie czego?
3 maj 01:03
3 maj 01:09
Raul: Szkoły średnie zapewne również na podstawie laureatów konkursów
3 maj 01:10
hm: a wiecie jak na politechnice gliwickiej jest z kierunkiem ogolnie Gornictwa i geologiii? trudno sie dostac? ile trzeba celowac mate/angol?
3 maj 01:12
Suiseiseki: UJ moze i ma dobre kierunki humanistyczne, ale scisłe ma beznadziejne. I kazdy rankin bez kritreriuw ocenienia jest głeboce subjektywny wzgledny, i bezuzyteczny w każdym logicznym rozumowaniu, moim zdaniem.
3 maj 01:14
tom215: a ile trzeba miec ok matmyi ang zeby sie dostać na AGH, PW? (geodezja)?
hm: wiecie jak na politechnice gliwickiej jest z kierunkiem ogolnie Gornictwa i geologiii? trudno sie dostac? ile trzeba celowac mate/angol?
Raul: UJ i ścisłe kierunki beznadziejne ? Niby dlaczego ? Jest tam bardzo dobra kadra naukowa a do tego uczęszczają tam zdolni studenci.
3 maj 01:18
Suiseiseki: tom215: poszukaj w google na temat progów punktowych na AGH, aczkolwiek tegoroczny prog bedzie ustalony tylko po maturach
3 maj 01:18
Suiseiseki: Raul: Tutaj musze sprecyzowac, mówiłem o względnym porownaniu scisłych kierunków na AGH / UJ. I oczywiscie moja opinia jest subjektywna, bo sie tam dopiero wybieram.
3 maj 01:20
Raul: Fizyka czy matematyka na UJ na pewno stoi na większym poziomie niż na AGH
3 maj 01:24
luki: AGH RZĄDZI
3 maj 01:40
igno: Może być też równanie okręgu z parametrem. Dawno nie było.
3 maj 10:55
Epo: Też może być niestety. Ale lepiej żeby były podobne zadania jak rok temu
3 maj 11:37
Ireneusz: A wybiera się ktoś z Was na geodezje na UWR
3 maj 11:51
luki: Idź na geodezję na AGH
3 maj 12:04
Ireneusz: Nie opłaca mi się tak daleko studiować... Wrocek jest daleko...
3 maj 12:21