rownanie wilomianowe
sandra: Proszę Was wytłumaczcie mi to

Za kilka dni matura a wiem ze bedzie takie zadanie .
chodzi mi o równania wielomianowe

podam moze przyklad:
x
3−2x
2−6x−12=0
x
2(x−2)−6(x−2)=0
(x−2)−(x
2−6)=0
(x−2)(x−
√6)(x+
√6)
dlaczego w ostatniej linijce w rozwiązaniu jest pierwiastek .. ?
Czasem sie tez zdarzają normalne liczby:
(x−2)(x−6)(x+6) − bez pierwiastka. tak jak tu :
https://matematykaszkolna.pl/strona/2624.html
Od czego to zależy . jak to rozróżnić

?
2 maj 19:37
SzymeQ: bo tam masz (x2−6)=0
czyli √62 =6 i √−62 = 6
2 maj 19:39
Igor: masz wzór skróconego mnożenia. a2−b2=(√a−√b)(√a+√b)
2 maj 19:39
2 maj 19:40
Igor: √4=2
√6=coś dziwnego
2 maj 19:41
Igor: więc zapisuje się √6
2 maj 19:42
SzymeQ: no Igor ci to tak łopatologicznie wytłumaczył

Przyjrzyj się mojemu to tak bardziej na chłopski rozum
2 maj 19:44
sandra: no tak

dzieki Igor
2 maj 19:46
sandra: zrozumialam

teraz moge isc na maturke hehe
2 maj 19:47
Igor: sam tak rozumiem

proszę bardzo
2 maj 19:52