proszę. :)
zochma: bardzo prosze o pomoc

1) Zbiornik wody ma kształt walca o średnicy podstawy 3,4m, i wysokosci 4,2 m. Ile ton
waży woda w zbiorniku,gdy jest napelniony. 1dm
3=1 kg wody
2) moneta jednozłotowa jest walcem o średnicy 2,2cm i grubości 1,5mm.Wykonana jest ze
stopu miedzi i niklu o gestosci 8,25 g/cm
3. Ile kg tego stopu potrzeba do wybicia tych
monet o wartosci 1000zł. ?
3)Państwo wybudowali dom, wzorujac sie na architekturze polskich dworków. ścianę frontową
domu zdobią cztery kolumny o wysokości 2,15m i obwodzie 1,25m każda. oblicz ile m
3
betonu zuzuyto na budowę tych kolumn.
4) Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętośc bryły powstałeś z obrotu trojkata
prostokatnego dookola przeciwprostokatnej wiedzac że pole trojąta jest rowne 12 cm
2 a
stosunek dlugosci przyprostokatnych wynosi 2:3.
Z góry dziękuję za pomoc
26 lut 17:18
Spike:
1)
V=P
podstawy*H
V=π(3,4
2)*4,2≈152,43m
3- 1 metr
3 wody to 1 tona
2)
srednica=2,2, promien=1,1
V=1,1
2*π*1,5=1,21*1,5*3,14≈5,7cm
3- obliczam obiętość 1 monety
później obliczam, ile waży jedna moneta i mnożę razy 1000
5,7cm
3*8,25g/cm
3*1000=47025g=47,025kg
3)obw podstawy=1,25m=2πr
1,25m=2πr
1,25m=6,28r≈0,2m
V=0,2
2*3,14*2,15=0,27004m
3
4) na to niestety nie mam czasu, bo idę od komputera

Tutaj musisz zastosować wzory na
stożek, ponieważ ta figura będzie się "składała" jakby ze 2 stożków, i na końcu odjąć 2x
podstawę tego stożka ( przy liczeniu pola powierzchni)
26 lut 18:36
Spike: A, i wstaw wyniki. Pytam o nie, bo zawsze można coś pomylić, to mógłbym spróbować
poprawić.
26 lut 18:36
zochma: dziękuję

wiec w zad 1) za promien podstawiles srednice, bo cos mi sie nie zgadzalo

ale juz dalam
sobie z nim radę

powinno wyjsc 38 ton
26 lut 20:45
koffaniutkaa: łeee a dlaczemu mi nikt nie pomoże?
26 lut 20:48
zochma: zaś w zadaniu 2 poprawna odp.4,7kg

nie zamieniłeś 1,5 mm na cm.
26 lut 21:05
zochma: reszta dobrze

dziękuję za wskazówki
26 lut 21:17