| ax+b | ||
Funkcja f dana jest wzorem f(x)= | ||
| 2x+c |
| 1 | ||
wykres funkcji y= | o wektor u=[−1,2], | |
| 2x |
| 1 | 1 | 1 | ||||
y= | przesuwamy o wektor u, więc f(x)= | +2 =f(x)= | +2 | |||
| 2x | 2(x+1) | 2x+2 |
| ax+b | ||
Trzeba tą funkcję przerobić tylko nie wiem jak do postaci f(x)= | ||
| 2x+c |
| 1 | ||
a dlaczego przerobić? skoro to y= | przesuneliśmy o wektor u to raczej te 2 funkcje | |
| 2x |
| 1 | ||
a) f(x)= | +2 | |
| 2x+1 |
| 1 | 1+4x+2 | 4x+3 | ||||
f(x)= | +2= | = | ⇒ a=4, b=3, c=1 | |||
| 2x+1 | 2x+1 | 2x+1 |
| 4x+5 | ||
przekształcenie wzoru funkcji f do postaci f(x)= | i podanie wartości współczynników | |
| 2x+2 |
| 1 | 1 | |||
f(x) = | →Tu→ = [−1,2] y = | + 2 | ||
| 2x | 2(x + 1) |
| 1 | ||
y = | + 2 | |
| 2(x + 1) |
| 1 + 4x + 4 | ||
y = | ||
| 2x + 2 |
| 4x + 5 | ||
y = | ||
| 2x + 2 |
, dzięki wielkie