Wyznacz rownanie prostej prostopadlej i rownoleglej
Coolasek: Wyznacz równanie prostej prostopadłej i równoległej do prostej I:x−5y+2=0 i przechodzący przez
punkt A=(1,−5)
−5y=−x−2 |*(−5)
y=1/5x+2/5
Czy dobrze wyciągnąłem y z równania?
2 maj 19:06
Ireneusz: Tak dobrze.
2 maj 19:18
Coolasek: więc Ak=1/5
podstawiąc y=Ak x + Bk
−5=1/5*1+Bk
Bk= − 5 1/5
równanie równolegle to: y=1/5x−5 1/5
a jak będzie wyglądało równanie prostopadłe?
wyszło mi jakoś dziwnie y= −5x
możne ktoś to sprawdzić, proszę.
2 maj 19:48
Matt: współczynnik masz ok co do prostopadłej. Wbij teraz w niego ten punkt i wuala
2 maj 20:20
Coolasek: y+5=−5x(x−1)
y=−5x+5−5
y=−5x
czy tak może wyglądać równanie prostopadłej? coś mi tu niepasuje
2 maj 20:35
Coolasek: proszę o małe wsparcie
2 maj 21:47
20 sty 03:25
Mila:

Rozw. z postacią ogólną równania prostej
1)
l: x−5y+2=0 (Ax+By+C=0)
prosta k || l i A=(1,−5)∊k
k: Ax+By+D=0
k: x−5y+D=0 i 1−5*(−5)+D=0
1+25+D=0⇔D=−26
k: x−5y−26=0
| | 1 | | 26 | |
postać kierunkowa : y= |
| x− |
| |
| | 5 | | 5 | |
2) Prosta m⊥ l i A=(1,−5)∊m
m: (−B)X+Ay+D=0
5x+y+D=0 5*1+(−5)+D=0 , D=0
m: 5x+y=0
y=−5x postać kierunkowa
20 sty 16:16
3 mar 09:20
brain lines: 1) For line \( k \) (parallel to \( l \)):
The equation is \( k: x − 5y − 26 = 0 \).
In slope−intercept form: \( y = \frac{1}{5}x − \frac{26}{5} \).
2) For line \( m \) (perpendicular to \( l \)):
The equation is \( m: 5x + y = 0 \).
In slope−intercept form: \( y = −5x \).
https://brain-lines.io
17 kwi 11:45
26 cze 11:29
Wynk Music: Enable Installation from Unknown Sources: Go to your device settings > Security > Enable
"Unknown Sources."
Source:
https://wynkmusic.net/
11 lip 12:39
11 lip 21:11
https://magistv-apk.me/: Traditional cable television is rapidly becoming obsolete in the age of digital change.
Internet−based entertainment options that provide flexibility, variety, and affordability are
becoming more and more popular among modern consumers.
https://magistv-apk.me/ is one service that has become
well−known in this changing environment.
24 lip 08:02
kajtek: dobrze zrobiles
26 paź 01:25
kajtek:
26 paź 01:27
kajtek:
26 paź 01:34
isco22: <a href="https://cardapp1e.isweb.co.kr/카드깡수수료>https://cardapp1e.isweb.co.kr/카드깡수수료</a>
18 mar 08:46
18 mar 08:47
18 mar 08:50