funkcja kwadratowa jeee
sowa: Witam

proszę o pomoc :
Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=−2x
2+4x+c,gdzie c jest liczbą rzeczywistą.
Wyznacz wartośc współczynnika c,tak aby największa wartośc funkcji była równa 4.
Wyznacz wartośc współczynnika c,tak aby jedynym z miejsc zerowych była liczba 3.
Przynajmniej jakaś podpowiedz
2 maj 19:05
magda: | | −Δ | |
największa wartość funkcji jest w wierzchołku w q= |
| |
| | 4a | |
za x podstawiasz 3 a za y podstawiasz 0
2 maj 19:07
Ireneusz: 1)Największa wartość w tym przypadku będzie w wierzchołku paraboli, więc
2 maj 19:07
Ireneusz: W tym drugim mam być jedynym cze jednym z
2 maj 19:09
sowa: dzięki
Ireneusz* w jedynym
2 maj 19:11
Ireneusz: 2) Podstaw za x 3 i przyrównując do 0 łatwo wyliczysz te "c".
2 maj 19:12
sowa: dziekowac
2 maj 19:13
Bogdan:
q = c − ap
2 ⇒ 4 = c + 2*1 ⇒ c = 2
| | b | |
względnie q = c + |
| *p ⇒ 4 = c + 2*1 ⇒ c = 2
|
| | 2 | |
b) p = 1, x
1 = 3, x
2 = 2p − x
1 = 2*1 − 3 = −1,
z wzorów Viete'a: c = a * x
1 * x
2
2 maj 19:21
lalaland: For the max value = 4, use the vertex formula: x = −b/2a, then plug into f(x) = 4. For the only
zero = 3, set f(3) = 0 and make the discriminant = 0. That’ll get you c!
https://speedstarsfree.io
6 sie 09:34