Rozwiąż rownanie i nierówności
Coolasek: Proszę o rozwiązanie tego zadania
a) 4x2− 12x +1=0
b) (x−2)2 ≥4
2 maj 18:58
Coolasek: proszę o pomoc bo wychodzą mi dziwne liczby
2 maj 20:37
Anna: | | 3+2√2 | | 3−2√2 | |
a) Te "dziwne liczby" to : x1 = |
| , x2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
2 maj 20:44
Anna: b) (x−2)2 − 4 ≥0
(x−2−2)(x−2+2) ≥0
(x−4)x ≥0
x−4=0, x=0
x=4
Z wykresu paraboli otrzymujemy rozwiązanie: x∊(−∞,0>U <4,∞)
2 maj 20:48
Coolasek: dziękuje za odp., a te "dziwne liczby" były prawie takie same, lecz prawie robi wielką różnice
2 maj 21:09